Dagens PS

Det är bra att ha men för mycket kan sabba din karriär

En kvinna pekar på sig själv. För mycket av det här personlighetsdraget är inte bra, varken för din karriär eller för din personliga utveckling
För mycket av det här personlighetsdraget är inte bra, varken för din karriär eller för din personliga utveckling. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2024

Enligt en författare som bland annat skrivit om övertänkande, är för mycket av det här personlighetsdraget “dramatiskt och farligt” för din karriär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bedragarsyndromet är känslan av att du inte hör hemma i din yrkesposition eller att du inte förtjänar den framgång du har i din karriär och bara har lyckats på grund av tur.

Det är väl dokumenterat att bedragarsyndromet, att inte känna sig framgångsrik men ändå verka trivas utåt, kan orsaka självtvivel, ångest och depression, det skriver CNBC.

Författaren och lingvisten Amanda Montell menar dock att det finns en annan mental fälla som kan påverka din karriär lika mycket.

Hon har skrivit fackböcker om övertänkande, om språkets roll i skapandet av ideologi och gemenskap samt om fördomar om kvinnor i vår kultur och hur språket verbalt kan krossa patriarkatet.

Överdrivet självförtroende

Den mentala fällan Amanda Montell tänker på är att övervärdera sin expertis och sina förmågor.

Självförtroende i sig är inget problem, men för mycket av det kan hindra oss från att be om hjälp eller erkänna när det är någonting vi inte vet.

“Av alla våra kognitiva benägenheter har ingen konsekvenser som är mer dramatiska eller farliga än att ha för mycket självförtroende. Lite ‘fake it till you make it’ kommer förmodligen att tjäna dig bra. Men för mycket kan leda till att din väg i livet spårar ur”, säger hon till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ödmjukhet belönas inte

På de flesta arbetsplatser betonas prestation, inte lärande och Amanda Montell menar att vi inte är motiverade att erkänna när vår kunskap tar slut eftersom ödmjukhet inte belönas.

Om du inte är villig att erkänna att du inte behärskar vissa färdigheter är det dock inte sannolikt att du kommer växa som anställd och som människa.

Att tro överdrivet mycket på sig själv kan dessutom förvärra bedragarsyndromet och det kan enligt Amanda Montell skapa en otrolig mängd övertänkande.

“Du känner dig som om du har bidragit till det här positiva resultatet mer än någon annan, men du känner dig som en bedragare på arbetsplatsen. Den här konflikten kan orsaka en hel del paranoia”, säger hon till CNBC.

Hon menar att om du närmar dig ditt arbete med mer nyfikenhet kommer det i slutändan gynna dig och hon säger att är det inte bara är ödmjukt, utan också intressant, att bli medveten om sina egna gränser.

Framgångsrika människor har övermod och “produktiv paranoia”

Open AI:s före detta vd menar att framgångsrika människor tror så mycket på sig själva att det gränsar till vaneföreställningar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Chefslinjen, bara för chefer

Chefslinjen, bara för chefer. Med Unionen Chef har du alltid någon att fråga. Vi ger snabba svar på alla de frågor du har som chef och om de villkor som gäller i din anställning.

Kontakta Unionen Chef
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS