Västvärlden, med USA i täten, dominerar aktiemarknaden. Men till 2075 väntar en dramatisk förändring börsen. De senaste 100 åren har USA dominerat aktiemarknaden. Med bortåt 50 procent av börsvärdet i världen har amerikanarna satt trender och riktningen på börsen. Men så kommer det inte vara i framtiden. Västvärldens börsvärde över 70 procent Investmentbanken Goldman Sachs …
Aktiemarknaden har levererat högre avkastning men trots det har det här lockat betydligt mer kapital. Med tanke på årets fantastiska börsstart på världsbörserna kunde man förvänta sig att se ett kapitalflöde från bankkonton till aktiemarknaden. Så är det inte. Det är tvärt om. Obligationer och bankbok lockar fler Investmentbanken Goldman Sachs har mätt kapitalflödena globalt …
Forbes har undersökt hur det så kallade livspusslet fungerar i 128 städer världen över. Kontinenten är outstanding och flexibilitet i arbetet en nyckel. Europa må klandras för låg ekonomisk tillväxt och att tappa i den teknologiska kapplöpningen. Men när det kommer till balans i livet mellan jobb och privatliv är kontinenten outstanding. Mycket tack vare …
Börsexperter har ofta argument som är övertygande och välgrundade men speciellt mycket rätt har de inte haft. Mäklarfirmornas aktiestrateger är ett omhuldat släkte. De får stort utrymme i media att lägga ut texten hur börsen kommer att gå och vilka sektorer och aktier man skall köpa och sälja. Ett gott råd är att inte lyssna. …
Olikheterna i börsutvecklingen i Norden gör att det finns anledning att titta över sina placeringar. Även om Stockholmsbörsen tappat ett par procent i juni är det fortfarande en oväntad och fantastisk bra start på året. Men så ser det inte ut övriga Norden. Norden tappat i värdering I Finland har börsen fallit med närmare 10 …
Den gångna veckan har handlat om kunskapsluckor, farliga flyttar och återkrav i miljardklassen. Pensionsveckan har rört svenskarnas låga kunskap om pensionssystemet, flyttar av tjänstepensionen och 1,3 miljarder kronor som betalats ut på fel grunder. Svenskar saknar koll på viktigaste delen En ny undersökning från Pensionsmyndigheten visar att sex av tio svenskar har låg eller ingen …
Oron för att höjda tullar skulle drabba inflationen har varit stor. Men hittills verkar prisökningarna i EU ligga på en fortsatt hanterbar nivå. Eurozonen har presenterat sina preliminära inflationssiffror för april och vid första anblick ser det bra ut. Eurostat meddelar att man ser ut att hålla samma inflationstakt som i mars, alltså 2,2 procent. …
Trumps topprådgivare, ekonomen Stephen Miran, tycker andra länder kan skicka checkar till USA för allt bra landet gör. Gensvaret blev så där. När Trumps topprådgivare skulle lugna tunga obligationsinvesterare, gick det illa enligt amerikanska media. Nu sägs han själv ta avstånd från planen. Många investerare är oroliga över den tullpolitik som Donald Trump har tagit …
Tjeckien har profilerat sig som en av Europas starkaste försvarare av Ukraina – men nu hotas stödet av ett högerpopulistiskt regeringsskifte. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina för drygt tre år sedan har krigsmateriel och politiskt stöd flödat in från Tjeckien. Landet har inte heller dragit sig för att öppet kritisera andra EU-länder som har …
På drygt tio år har det svenska First North-bolaget AAC Clyde Space gått från en litet Uppsalaföretag med knappt några intäkter alls till att nu vara världsledande inom flera segment av satellitdata. Steg för steg har nya verksamheter förvärvats som på ett imponerande sätt tagit bolaget allt högre upp i värdekedjan. En av de som …