Dagens PS

Dramatisk förändring väntar börsen

Dramatisk förändring väntar börsen
Västvärlden dominerar aktiemarknaden med en andel av börsvärdet på över 70 procent. (Foto: Pexels)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 26 juni 2023Publicerad: 26 juni 2023

Västvärlden, med USA i täten, dominerar aktiemarknaden. Men till 2075 väntar en dramatisk förändring börsen. 

ANNONS
ANNONS

De senaste 100 åren har USA dominerat aktiemarknaden. Med bortåt 50 procent av börsvärdet i världen har amerikanarna satt trender och riktningen på börsen. Men så kommer det inte vara i framtiden.

Västvärldens börsvärde över 70 procent

Investmentbanken Goldman Sachs har prognosticerat hur fördelningen av världsbörsernas tyngd kommer att förändras under de kommande 50 åren Emerging stock markets projected to overtake the US by 2030 (goldmansachs.com).

Västvärlden, med USA i täten, dominerar aktiemarknaden (blå färg i diagrammet nedan) med en andel av börsvärdet på över 70 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Indonesien snart femte största ekonomin

Men härifrån kommer andelen att falla drastiskt till blott 45 procent år 2075. Det är tillväxten i Asien som, enligt Goldman Sachs, förklarar hela skeendet. Indien är det land som växer fortast i termer av aktiemarknadens värde.

Indonesien, som enligt banken, kommer att bli världens femte största ekonomi om 50 år, är också en starkt bidragande orsak. Kina kommer dock, på grund av fallande befolkning, inte ha någon större påverkan på fördelningen.

Dramatisk förändring väntar börsen

Källa: Goldman Sachs

ANNONS

Kika mer i öster

Men det här innebär inte, enligt Goldman Sachs, att börserna i Asien avkastningsmässigt kommer att utvecklas bättre än västvärldens dito.

Banken har bara estimerat hur värdet på respektive börs kommer att se ut beroende på den framtida tillväxten. Men att Stockholmsbörsens aktörer kommer att behöva snegla mer på Kina och Indien än hittills är uppenbart.

Med världskrigen tappade Europa ledartröjan

Det är heller inte konstigt att den geografiska hierarkin ändras över tiden. Så har det varit historiskt och så kommer det sannolikt att vara framöver.

Innan USA blev riktkarlen så var Europa det ekonomiska centret i världen. Den ledarpositionen försvann med världskrigen.

Läs mer: Snart blir det stökigt på börsen igen

Högre avkastning på börsen men bankbok lockar mer

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS