Dagens PS

Lita inte på börsexperter

Lita inte på börsexperter
Ta mäklarfirmornas scenarier med en nypa salt. Eller varför inte negligera helt? (Foto: Pexels)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 26 juni 2023Publicerad: 26 juni 2023

Börsexperter har ofta argument som är övertygande och välgrundade men speciellt mycket rätt har de inte haft. 

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Svidande vidräkning

Analystjänsten Bloomberg har varje år sedan slutet av 1990-talet ställt samman Wall Streets estimat över kommande års börsutveckling (se bild nedan). Det är en svidande vidräkning över strategernas totala felbedömningar.

Missat alla nedgångar

Under techbubblans börsras (2000–2003) trodde strategerna på uppåtgående börs varje år. Likaså under finanskrisen (2007–2008). Då halverades börsen.

Att strategerna missade den marginella nedgången (-5 procent) 2018 må vara hänt. Men att inte dra rätt slutsatser om kursutvecklingen under fjolåret då inflationen och räntan steg förvånar.

Lita inte på börsexperter Källa: Bloomberg

Börsexperter har fel i år också

Faktum är att strategerna alltid tycks vara optimister. Under de fullgångna 24 åren som mätts så har det alltid varit en positiv börsprognos. Enda undantaget är i år. Och det blir förmodligen fel det också.

Hittills i år är uppgången på USA-börsen (S&P500) 12 procent. Allt medan strategerna på Wall Street i början av året trodde på en nedgång om 2 procent.

Nu är året inte slut än och mycket kan hända. Men helt klart borde tilltron till mäklarfirmornas scenarier tas med en nypa salt. Eller varför inte helt negligeras.

Läs mer: Snart blir det stökigt på börsen igen

Norden: Här skall du sälja och köpa

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS