De får ihop livspusslet bäst i världen

Uppdaterad: 26 juni 2023Publicerad: 26 juni 2023
De får ihop livspusslet bäst i världen
Av de 25 städerna i topp återfinns 20 i Europa. (Foto: Pexels)

Forbes har undersökt hur det så kallade livspusslet fungerar i 128 städer världen över. Kontinenten är outstanding och flexibilitet i arbetet en nyckel.

ANNONS
ANNONS

Europa må klandras för låg ekonomisk tillväxt och att tappa i den teknologiska kapplöpningen. Men när det kommer till balans i livet mellan jobb och privatliv är kontinenten outstanding. Mycket tack vare Sverige.

Rankat 128 städer

Det är amerikanska tidningen Forbes Advisor som i år har undersökt hur det så kallade livspusslet fungerar i 128 städer i världen Ranked: The Cities with the Best Work-Life Balance in the World (visualcapitalist.com).

ANNONS
ANNONS

Arbetsgivarens omsorg väger tungt

Skalan är 0 till 100 där det sistnämnda är bäst. Rankingen framgår av bilden nedan. Föräldraledighet, möjlighet till flexibilitet i valet av arbetsplats och arbetsgivarens omsorg om anställda har vägt tungt i sammanställningen.

Europa dominerar

Av de 25 städerna i topp återfinns 20 i Europa. Förutom Auckland i Nya Zeeland – som vinner på kort arbetsvecka – är de 15 högst rankade städerna belägna i Europa. Ingen av USA:s städer finns med i toppen. Ej heller några asiatiska städer. Australien har tre städer – gynnas av soligt väder – och Saudiarabien en – tryggt och soligt.

De får ihop livspusslet bäst i världen Källa: Forbes

Köpenhamn toppar

Högst upp i rankingen kommer Köpenhamn följt av Helsingfors. För Köpenhamns del omnämns det hållbara danska samhället och flexibilitet i arbetet.

ANNONS

För Helsingfors betonas i undersökningen att de anställda har rätt att jobba 50 procent från sitt hemmakontor.

Göteborg på sjätte plats

På en stark tredjeplats kommer Stockholm. Och det är inte enda svenska staden i toppen. Göteborg återfinns på plats sex. Bevekelsegrunderna är ungefär desamma som för Köpenhamn och Helsingfors.

Den här höga rankingen är goda nyheter för det svenska näringslivet i jakten på att såväl behålla som locka de bästa talangerna i världen.

Läs mer: Lita inte på börsexperter

Norden: Här skall du sälja och köpa

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS