Dagens PS

Trots kritik: Sveriges lagar om kärnkraft kvar

Khashayar Farmanbar
Svenskt Näringsliv vill att Sverige ändrar sina lagar om kärnkraft. Regeringen ser inget behov av det. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 03 maj 2022Publicerad: 03 maj 2022

Sverige har en stor andel förnybar elektricitet. Men med nya gröna industrier och en internationell energimarknad blir behovet ännu större. Svenskt Näringsliv kräver därför utbyggd kärnkraft. Men regeringen säger nej.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Organisationen Svenskt Näringsliv kräver att staten ändrar på reglerna så att det blir möjligt att bygga ut ny kärnkraft. Men regeringen är kallsinnig, skriver Svenska Dagbladet.

Small modular reactors (SMR), är mindre kärnkraftverk som tycks komma starkt men som fortfarande är under utveckling.

Många aktörer ser dem som ett sätt att producera basenergi för tillfällen när exempelvis vind- och solenergi inte levererar och elproducenterna behöver tillgång till en reserv. I dag använder Sverige både existerande kärnkraftverk och vattenkraften som en sådan reserv.

Svenskt Näringsliv och flera av dess medlemsorganisationer pekar på nya kärnkraftverk som räddaren i nöden. Men regeringen är i dagsläget inte intresserad av att ändra på lagstiftningen skriver Svenska Dagbladet.

Kärnkraft som energireserv

Enligt Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är intresset för att investera i ny svensk kärnkraft stor, men lagstiftingen är inte anpassad för att släppa fram så kallad SMR.

Svenskt näringsliv vill ta bort begränsningen att ny kärnkraft bara får byggas på platser där det i dag finns reaktorer, alltså Oskarshamn, Forsmark och Ringhals, skriver Svenska Dagbladet. Man vill också kunna ersätta en nedlagd reaktor med flera mindre.

Men regeringen är inte intresserad av att ändra på lagen i dagsläget. Huvudargumentet är att tekniken med SMR ännu inte är en fullt utvecklad teknik. De reaktorer som finns testas fortfarande. Ett annat argument är att lönsamheten är oklar.

ANNONS

Energiminister Khashayar Farmanbar (S), säger till SvD att man inte ser att det kommer att bli lönsamt att bygga ny kärnkraft där det idag är tillåtet, och att det sannolikt inte blir lönsamt på andra orter heller.

”Om SMR kommer ur forskningsstadiet och blir kommersiellt attraktivt är det fullt möjligt att se över lagstiftningen. Men det blir troligen en bra bit in på 2030-talet”, säger Farmanbar.

Moderaterna, som går på Svenskt Näringslivs linje, talar nu om att göra kärnkraften till en valfråga nästa år.

Läs också:

SMR: Näringslivstoppar ser lösning i kärnkraft
SMR: Blir nygammal kärnkraft klimatets räddare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS