Dagens PS

SMR: Näringslivstoppar ser lösning i kärnkraft

Michael Treschow
Michael Treschow vill se utbyggd kärnkraft. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022

Höga energipriser får näringslivsföreträdare att efterfråga utbyggd kärnkraft i Sverige. Flera av dem tror på SMR (Small Modular Reactors).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är elpriserna som får näringslivstoppar att gemensamt gå ut och kräva mer kärnkraft. Dagens Industri har frågat flera företagsledare, som inte tror att förnybara satsningar räcker.

”Även om det är välkommet med mer havsbaserad vindkraft så behövs mer basenergiproduktion”, säger företagsledaren Michael Treschow till Dagens Industri.

SMR basenergi

Det finns ett antal projekt som har till syfte att satsa på kärnkraftverk genom så kallade SMR – små modulära reaktorer, vilket flera industriledare välkomnar.

Än så länge är det dock inte lagligt med den lösningen i Sverige, som nu är mer fokuserat på havsbaserad vindkraft, även det en lösning som ger stora mängder energi.

Men Michael Treschow och flera andra menar att industrin kommer att kräva kärnkraft om man ska fasa ut kolet ur delar av industriproduktionen. Han menar att sol och vind inte kommer att vara tillräckligt, eftersom Sverige också behöver täcka mer av ett basenergibehov.

Andra som efterfrågar mer kärnkraft i Dagens Industri är Rune Andersson från investmentbolaget Mellby Gård, Sigmas grundare Dan Olofsson och Sydsvenska handelskammarens ordförande Kerstin Lindell.

Läs också:

ANNONS

Vattenfall-ledamot: Kärnkraft genom SMR för dyr
SMR: Blir nygammal kärnkraft klimatets räddare?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS