Höga energipriser får näringslivsföreträdare att efterfråga utbyggd kärnkraft i Sverige. Flera av dem tror på SMR (Small Modular Reactors).

ANNONS

Det är elpriserna som får näringslivstoppar att gemensamt gå ut och kräva mer kärnkraft. Dagens Industri har frågat flera företagsledare, som inte tror att förnybara satsningar räcker.

”Även om det är välkommet med mer havsbaserad vindkraft så behövs mer basenergiproduktion”, säger företagsledaren Michael Treschow till Dagens Industri.

SMR basenergi

Det finns ett antal projekt som har till syfte att satsa på kärnkraftverk genom så kallade SMR – små modulära reaktorer, vilket flera industriledare välkomnar.

Än så länge är det dock inte lagligt med den lösningen i Sverige, som nu är mer fokuserat på havsbaserad vindkraft, även det en lösning som ger stora mängder energi.

Men Michael Treschow och flera andra menar att industrin kommer att kräva kärnkraft om man ska fasa ut kolet ur delar av industriproduktionen. Han menar att sol och vind inte kommer att vara tillräckligt, eftersom Sverige också behöver täcka mer av ett basenergibehov.

ANNONS
ANNONS

Andra som efterfrågar mer kärnkraft i Dagens Industri är Rune Andersson från investmentbolaget Mellby Gård, Sigmas grundare Dan Olofsson och Sydsvenska handelskammarens ordförande Kerstin Lindell.

Läs också:

Vattenfall-ledamot: Kärnkraft genom SMR för dyr [Dagens PS]
SMR: Blir nygammal kärnkraft klimatets räddare? [Dagens PS]