2019 förbjöd Storbritannien hydraulisk spräckning, så kallad fracking. Nu tar regeringen bort förbudet för att snabbare bli oberoende av utländsk energi, skriver Reuters.

ANNONS

Storbritanniens premiärminister Liz Truss gick tidigare i september ut och sa att regeringen kommer att tillåta så kallad fracking efter skiffergas i de samhällen medger sådana åtgärder.

I flera länder, däribland USA, använder man metoden på bred front, men tillvägagångssättet har dragit till sig skarp kritik. Dels kan det skapa metanläckor och dels har det i flera fall påverkat närmiljön. Dessutom är skiffergas ett fossilt bränsle bland andra.

Förbudet i Storbritannien från 2019 grundade sig emellertid i att det kan medföra risker för jordbävningar, något som redan förekom vid testspräckningar innan förbudet infördes. Men nu ser regeringen i stället energiförsörjningen som en ”absolut prioritet”.

Det är de ökade energipriserna som ligger bakom beslutet. Storbritannien är i likhet med bland annat Tyskland gasberoende, Just nu räknar regeringen med att man kommer att få subventionera räkningar för hushåll och företag för mer än 100 miljarder pund (nära 1 250 miljarder kronor).

Företag välkomnar besked från Storbritannien

Affärs- och energisekreterare Jacob Rees-Mogg sa på torsdagen att alla energikällor behövde undersökas för att öka den inhemska produktionen.

Det australiensiska företaget Cuadrilla hade vid förbudet 2019 redan identifierat tillgängliga gasreserver, men fick aldrig fullfölja sina tester. Nu välkomnar bolaget beskedet.

”Att häva moratoriet kommer att hjälpa skifferindustrin att ta fram brittisk naturgas på land, och det i mängder som är tillräckliga för att möta Storbritanniens behov under decennier framöver”, säger Cuadrillas vd Francis Egan till Reuters.

ANNONS
ANNONS

Experter säger dock att beslutet inte kommer att sänka energipriserna i vinter, eftersom det tar många år för en sådan industri att utvecklas. De menar också att mängden gas fortfarande inte är känd.

Läs också:

Spelet bakom oljan – så skulle USA rökas ut [Dagens PS]
”Liz Truss blir nog en pragmatisk premiärminister” [Dagens PS]