Dagens PS

Spelet bakom oljan – så skulle USA rökas ut

Antalet verksamma oljeriggar inom fracking har ökat i och med det stigande oljepriset – och är ett stort bakslag för konventionella producenter av olja. (Foto: TT)
Antalet verksamma oljeriggar inom fracking har ökat i och med det stigande oljepriset – och är ett stort bakslag för konventionella producenter av olja. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 18 jan. 2021Publicerad: 18 jan. 2021

När oljepriset för knappt ett år sedan föll ner till 20 dollar fatet ansågs det av branschbedömare som ett sätt för oljekartellen OPEC och Ryssland att röka ut USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På kort tid hade nämligen USA blivit världens största oljeproducent och helt rubbat maktbalansen på oljemarknaden.

USA:s oljeproducenter är med sin skifferolja emellertid mer känsliga för oljepriset. För att få lönsamhet för fracking (hydraulisk spräckning) av skifferolja krävs åtminstone ett pris på 30 till 50 dollar fatet.

Bakslag

Mycket riktigt föll antalet riggar kraftigt i USA i takt med att oljepriset sjönk. Men när oljepriset återigen börjar närma sig 60 dollar visar det sig att livet har återvänt i skifferoljan.

Antalet verksamma riggar har på några månader stigit med över 50 procent och uppgår nu till nästan 300 stycken.

Det är visserligen mer än en halvering jämfört med situationen för ett år sedan men ändå överraskande många med tanke på var oljepriset har varit.

För OPEC och Ryssland är det sannolikt ett bakslag. Likaså för aktieägare i bland annat Lundin Energy. USA:s skifferolja torde vara en garant för konsumenterna att inte oljepriset blir för högt.

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]