Liz Truss, Storbritanniens nya premiärminister, står inför en enorm uppgift, landet brottas med tvåsiffrig inflation, enorma energiräkningar och de olösta efterdyningarna av Brexit.

ANNONS

I The Economists frågar frågar Lord Razzall, tidigare kassör för Storbritanniens liberala parti och det nyligen sammanslagna Liberaldemokraterna om hans bild av Liz Truss. Från år 2000 till 2006 var han ordförande för Liberaldemokraternas kampanj och kommunikationsutskott.

Liz Truss blev ledare för Storbritanniens konservativa parti förra veckan, efter en tuff kampanj, nu är hon Storbritanniens fjärde premiärminister på sex år. Landet kämpar med hög inflation och skenande energikostnader så hennes att göra-lista är lång.

Lite av en hamnskiftare

Hon har gått från att vara emot Brexit till att propagera för. Det var hennes optimism, som en del menar går emot den ekonomiska verkligheten, och löften om att erbjuda planer på skattelättnader för att återställa tillväxt, som gjorde att hon vann kampen om att bli premiärminister.

Lord Razzall berättar att Liz Truss år 1994 ville avveckla monarkin och legalisera cannabis. Han och en kollega försökte avråda henne från att föreslå dessa resolutioner, men hon brydde sig inte om dessa kostymklädda män som försökte övertyga henne om att inte lägga fram sina förslag.

Var en väldigt ambitiös kvinna

Han mötte henne i början av hennes karriär när hon var ordförande för Oxford universitets liberaldemokrater och han hade uppskattat att få råd när han var ung, men hon lyssnade inte. Han märkte att hon var en väldigt ambitiös ung kvinna och att hon ville visa vem hon var och få publicitet.

Hon bytte politisk riktning 1996 och gick med i det konservativa partiet och Lord Razzall tror att Liz Truss, ur ekonomisk synpunkt, tror väldigt starkt på den kapitalistiska ekonomin och att det var det som gjorde att hon lämnade Liberaldemokraterna.

”Hon har definitivt ett flexibelt sinne som kan betyda att hon blir en pragmatisk premiärminister snarare än den diktatoriska person hon har verkat vara”, säger Lord Razzall till The Economist. 

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Liz Truss ny premiärminister i Storbritannien från i morgon [Dagens PS]