I jobbannonser i Europa och USA ökar nu kravet på full vaccinering mot covid-19 – och det är ett anställningskrav på flera arbetsplatser.

ANNONS

Det här rapporterar CNBC och konstaterar att i flera sektorer både i USA och Europa har arbetstagare som återvänder till arbetsplatsen att välja mellan att vaccinera sig eller mista jobbet.

Fram till nu har kravet på vaccinering i första hand gällt hälso- och sjukvårdspersonal och en del andra offentliga yrkesroller, exempelvis inom utbildningssektorn.

Men i takt med att fler återvänder till sina arbetsplatser efter att ha distansarbetat under pandemin ökar kraven på full vaccinering, det blir i allt högre grad ett anställningskrav, framgår det.

Kravet: Ta vaccinet eller förlora jobbet

I höginkomstländer är covid-19-vacciner mer tillgängliga för befolkningen, vilket gör att arbetsgivare uppmuntrar sina anställda att vaccinera sig.

I vissa fall riskerar den som vägrar att vaccinera sig att förlora sitt jobb.

ANNONS
ANNONS

Det kan också vara svårare för vuxna som inte tagit vaccinet att få jobb på vissa företag eller återgå till sina på arbetsplatser som kännetecknas av många unga och som ännu inte fått vaccinet.

Många arbetsgivare är rädda för fortsatt smittspridning av covid-19 och i synnerhet den nya deltavarianten av viruset.

Samtidigt ökar jobbannonserna med utställda krav på att de sökande är fullt vaccinerade och på sina håll är ökningen flera hundra procent på bara en månad (i augusti), berättar CNBC.

”Vaccinkrav är ett sätt att hålla personal och kunder säkrare och affärsverksamheten igång”, säger AnnElizabeth Konkel, ekonom på Indeed Hiring Lab, i artikeln.

Hon ser med spänning på utvecklingen de närmaste veckorna och om kravet bland arbetsgivare kommer att öka ytterligare på full vaccinering av personal.

ANNONS
ANNONS

Läs även: 8 av 10 svenskar ställer vaccinkrav på yrkesgrupper [Dagens PS]

Läs mer: Kravet: Vaccinera medarbetarna – på jobbet [Dagens PS]

Läs vidare: Sluta ge en tredje dos vaccin till slutet av året – WHO [Dagens PS]