8 av 10 svenskar, 80 procent, kräver att vaccinering ska vara obligatorisk i vissa yrkesgrupper. Facket deklarerar att det är en rättighet att säga nej.

ANNONS

Framför allt kräver svenskarna att vårdpersonal på sjukhus, i äldreomsorgen och i hemtjänsten ska vara vaccinerade, enligt en Novusundersökning som refereras av Ekot i Sveriges Radio.

80 procent av svenskarna anser alltså att vaccinkrav bör ställas på vissa yrkesgrupper.

Fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin påpekar att det är en ”grundlagsskyddad rättighet” att kunna säga nej till vaccinering. Problemet är heller inte ovilja att vaccinera sig utan att det saknas vaccin, förklarar han och tillägger att medlemmarna i Kommunal inget hellre vill än att vaccinera sig mot covid-19, bara ett fåtal (13 procent av medlemmarna) svarar i en enkät att de inte vill ta vaccinet.

I Sverige kan lagen inte tvinga någon att ta vaccin, men region Örebros smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen betonar att det är mycket viktigt att vårdpersonal vaccinerar sig.

”Det är otroligt viktigt att vård och omsorgspersonal gör det. Det handlar om att man får ett personligt skydd och det ger ett indirekt skydd för de äldre och sköra som man tar hand om inom vård och omsorg”, säger Gunlög Rasmussen i till Ekot.

ANNONS
ANNONS

Läs även: EU har hittat 29 miljoner vaccindoser i Italien [DagensPS.se] »