Nytt år nya framtidsutsikter. Det ser dock fortsatt dystert inom de amerikanska techbolagen, som fortsätter att säga upp personal framöver.

ANNONS

Techjättarna fortsätter att sparka personal för att hänga kvar ekonomiskt överhuvudtaget, skriver WSJ.

Värst i klassen är e-handelsjätten Amazon som sparkar 18 000 medarbetare, som Dagens PS berättat.

Spartider framöver hos techbolagen

Vad som tidigare var gyllene tider för techbolagen har med covid, kriget och inflationen, för att nämna några saker, förbytts till spartider för bolag som Vimeo, Salesforce och Snap.

Siffrorna talar för sig själv, på ett år har över 150 000 anställda bland 1 000 amerikanska techbolag fått sparken, enligt sajten Layoffs.fyi.

Boomen inom sektorn som alltså kraschade 2021, drog med sig tekniktunga indexet Nasdaq Composite som såg sig dala med 33 procent i fjol, och som tidigare hade gått upp tiofaldigt mellan 2008 och 2021.

Kan inte tjäna pengar

I slutändan handlar det om att tjäna pengar, och det blev allt mer uppenbart att just det var kämpigt under fjolåret.

”Vi betjänar marknader för flera miljarder dollar, men marknadsstorleken är irrelevant om den inte leder till vinst”, uppgav Dara Khosrowshahi, vd på Uber Technologies, till sina anställda.

För bolag som Amazon blev det uppenbart att ruljansen under pandemin inte höll i sig, men problemet var då att bolaget redan hade nyanställt många medarbetare som man inte längre kunde ha kvar.

ANNONS
ANNONS

”Du försöker bara hitta alla sätt du kan för att inte göra det och prata dig ur det, men i slutändan tror du att det är rätt beslut för företaget just nu så du måste göra det”, uppgav vd:n Andy Jassy.

Läs även: GDPR kostade techföretagen miljarder [Dagens PS]

Läs även: Italien: Olagligt med Google Analytics på webbsajter [Dagens PS]