Stress på jobbet kan försämra hälsan långt efter pensionen

Uppdaterad: 14 apr. 2023Publicerad: 14 apr. 2023
Stress på jobbet
En ny studie visar att stress på jobbet inte bara påverkar dig kortsiktigt, utan även kan påverka dig långt efter pensionen. (Foto: Unsplash)

Stress på jobbet påverkar dig inte bara dåligt på kort sikt utan kan påverka dig långt efter arbetslivet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie från Hälsohögskolan i Jönköping visar att ett stressigt arbete inte bara påverkar dig kortsiktigt utan även kan påverka dig långt senare i livet.

Studien är ett projekt som pågått under 40 år. Ingemar Kåreholt, professor i gerontologi vid Hälsohögskolan i Jönköping, varit med och forskat i projektet under en längre tid.

”Det har varit en unik möjlighet att kunna studera personer över så lång tid och det ger oss också ett unikt resultat”, säger han till SVT Nyheter.

Påverkar långt efter pensionen

Det är sedan tidigare välkänt att stress påverkar oss negativt på kort sikt, men att det även påverkar oss långt senare det har inte varit känt förrän nu.

”Den kopplingen som vi har hittat är att en stressig arbetsmiljö leder till större risk för dålig fysisk funktion och dålig kognitiv funktion långt senare, upp till 20-30 år efteråt, långt efter pensioneringen”, säger Ingemar Kåreholt.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kontroll i kombination med låg stress nyckeln

Studien gick ut på att ett par tusen personer fick göra fysiska och kognitiva tester, både under och efter deras arbetsliv. Resultatet av studien visar att kroppen och hjärnan blir påverkade av stressen du upplever på jobbet många år efter arbetslivet.

Ingemar Kåreholt berättar för SVT Nyheter att de som presterade bäst på testerna är de som har haft en bättre psykosocial arbetsmiljö. De som har haft bra kontroll över sitt arbete kombinerat med låg stress.

Läs även: Studie: Sömnproblem ökar risken för stroke

Han hade ingen sexlust – det var HSDD

ANNONS
ANNONS
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS