Dagens PS

Han hade ingen sexlust – det var HSDD

Han hade nästan inget intresse för sex och deltog i en studie där han fick ett hormon som gjorde att hans lust vaknade
Han hade nästan inget intresse för sex och deltog i en studie där han fick ett hormon som gjorde att hans lust vaknade. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 apr. 2023Publicerad: 12 apr. 2023

När han hängde med sina manliga vänner insåg han att hans förhållande till sex skiljde sig från andra heterosexuella mäns, han hade ingen sexlust.

ANNONS
ANNONS

En brittisk man, som kallas Peter, men heter någonting annat, berättar att han aldrig varit intresserad av porr, men att han ändå skrattat år sina kompisars skämt, det skriver CNN.

Hittade på ursäkter för att slippa

Han berättar att han så klart aldrig nämnde det eftersom han trodde att han skulle sparkas ut ur gänget då.

När “Peter”, som nu är 44 år, inledde normala relationer med kvinnor upptäckte han att han inte hade samma sexuella drivkraft som många av hans flickvänner hade.

Han hittade på ursäkter om att han var trött eller kände mig stressad. Det var inte ett problem med attraktionen till partnern, han kom bara inte att tänka på att initiera sex.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Biologisk obalans bakom ointresset

År 2021 såg “Peter” en annons där frivilliga söktes för en studie om hypoaktiv sexuell luststörning, HSDD. Studiedeltagarna skulle injiceras med kisspeptin, ett naturligt förekommande hormon.

Kisspeptin spelar en viktig roll i reproduktionen och utan tillräckliga nivåer av hormonet genomgår inte barn puberteten.

“Peter” anmälde sig till studien eftersom tanken att en biologisk obalans skulle kunna förklara hans svaga intresse för sex fascinerade honom.

Ville plötsligt initiera sex

Han berättar att någonting fantastiskt hände veckan efter den sista delen av studien.

“Plötsligt ville jag initiera intimitet. Jag kan bara anta att det inte drevs av att mitt sinne kom ihåg något, utan av att min kropp ville ha något. Jag initierade sex mer och det förbättrade relationen med min partner otroligt”, säger han till CNN.

ANNONS

Svårt att berätta om problemen

Experter tror att minst 10 procent av alla kvinnor och upp till 8 procent av alla män har HSDD.

Stanley Althof, professor emeritus i psykologi vid Case Western Reserve University School of Medicine i Cleveland, Ohio och vd för Center for Marital and Sexual Health of South Florida, tror dock att det kan vara fler.

Han menar att män skäms för att gå till doktorn och att de har svårt att berätta att de har problem med sin sexlust. De flesta manliga patienter med HSDD som han träffar har skickats till honom av sina partners.

Kan inte ha andra problem

För att få diagnosen HSDD får man inte ha några andra problem som kan påverka libido, som för tidigt utlösning eller erektil dysfunktion.

ANNONS

“Att tappa intresset på grund av prestationsproblem är vanligt, men HSDD är sin egen grej. Det är en frånvaro av erotiska tankar och en brist på sexlust som måste vara närvarande i sex månader. Det kan inte heller förklaras bättre av en annan störning eller andra stressfaktorer: Det kan inte bero på depression. Det kan inte bero på en dålig relation. Det kan inte bero på att man tar ett antidepressivt läkemedel”, förklarar Stanley Althof för CNN.

Måste besväras för att få diagnosen

Sheryl Kingsberg, professor i reproduktiv biologi och psykiatri vid Case Western Reserve University Ytterligare förklarar att en man eller kvinna måste ha kliniskt signifikant besvär för att ha HSDD.

“Vissa människor är inte besvärade av deras bristande intresse för sex, så vi skulle inte behandla dem för HSDD”, säger hon till CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Man smittad av svamp som infekterar träd

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS