Dagens PS

Sparkas de som arbetar på distans först vid lågkonjunktur?

Många av de jobb som kan skötas hemifrån kan även utföras från var som helst i världen, det gör att arbetsgivare kan outsourca distansarbete till länder med lägre löner
Många av de jobb som kan skötas hemifrån kan även utföras från var som helst i världen, det gör att arbetsgivare kan outsourca distansarbete till länder med lägre löner. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 okt. 2022Publicerad: 02 okt. 2022

Distansarbetare är rädda att de kommer sparkas först vid uppsägningar och de kan ha rätt. Distansarbete kan vara anledningen till att du inte har ett jobb om 10 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medarbetare som är glada över att kunna jobba hemifrån genom att logga in på datorn kan behöva fundera på att det kan finnas arbetsvilliga människor någon annanstans som kanske skulle kunna göra deras jobb, fast mycket billigare, det skriver Fortune.

Många av de jobb som kan skötas hemifrån kan även utföras från var som helst i världen, Anna Stansbury, biträdande professor i arbets- och organisationsstudier vid MIT Sloan School of Business, menar att det är något som inte diskuteras särskilt ofta när man talar om distansarbete.

Företag kan tänka om och outsourca

Hon säger till Fortune att amerikanska företag ännu inte har lagt ut så många jobb som kräver högre utbildning på medarbetare i andra länder, men om jobb som tjänstemän med höga löner utför kan outsourcas till billigare länder skulle det kunna ge företagen stora besparingar.

“Om människor som kodar för Google och Facebook kunde bo var i USA de ville och i ett och ett halvt år utan att någonsin gå till kontoret, verkar det mycket, mycket troligt att många företag kommer att tänka om kring detta på längre sikt och outsourca den typen av jobb som inte brukar outsourcas”, säger Anna Stansbury till Fortune.

ANNONS

Senaste nytt

Många vill fortsätta jobba på distans

Nu när pandemin har lättat har många återvänt till jobb på kontoret, men en del företag har fortfarande svårt att få alla att återvända. Om det blir lågkonjunktur kan den slå hårt mot just dem som jobbar på distans.

Enligt företaget Good Hires rapport State of Remote Work, tror 78 procent av de anställda i USA att distansanställda löper större risk att förlora sina jobb under en lågkonjunktur som leder till uppsägningar, än de som jobbar från kontoret på heltid, det skriver Fortune.

ANNONS

Huruvida det finns någon verklig anledning för distansarbetare att oroa sig för uppsägningar är dock oklart.

Distansarbetare är mer produktiva

I rapporten kartlades 3 500 amerikaner över 25 år och det visade att andelen som föredrar att arbeta hemifrån sjunkit till 44 procent, från 68 procent förra året.

Rapporten visar även att 68 procent tror att deras chefer ser medarbetare som jobbar från kontoret som mer produktiva och tror att de presterar bättre än medarbetare som jobbar på distans, trots att forskning visar på motsatsen.

En ny rapport från Microsoft visar att produktiviteten faktiskt kan vara högre än den var innan pandemin. De flesta vill dessutom inte jobba på distans hela tiden och för alltid. Det har odlats en stark uppdelning mellan distansarbete och arbete på plats på kontoret och resultatet är rädsla bland anställda.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Intraversum – när hybridarbete inte fungerar bra

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS