Medicover, som gick som en raket på börsen i fjol, har redan bittra erfarenheter av en rysk invasion och vill inte se en upprepning.

ANNONS

Nu mobileserar Medicover, som enligt Dagens Industri rusat med över 200 på börsen de senaste två åren, för ännu en rysk invasion.

Det är på nytt Ukraina som är hotat. Ryska trupper trappar upp sin militära närvaro vid landets gräns, störd över Natos utvidgning i öster.

Di berättar att det svenska vårdbolaget Medicover redan 2014 drabbades av en rysk invasion. Företaget tvingades då lämna Krim och Donbass men stannade kvar i Ukraina.

Försöker räkna ut Rysslands nästa drag

Fredrik Rågmark, vd för bolaget, uttrycker sin oro över det som nu sker och befarar en repris i större omfattning av det som hände då.

”Det vi i bolagsledningen ägnar mest tid åt just nu är att försöka förstå vad Ryssland kommer göra”, säger han till tidningen.

Enligt artikeln uppgår Medicovers omsättning i Ukraina till cirka 1 miljard kronor och är en av bolagets fem största marknader.

ANNONS
ANNONS

Enligt Di har Medicover 2 500 anställda och under 2021 nära på dubblades vårdbolagets börsvärde när aktien rusade.

På fredagen föll emellertid aktien i vårdbolaget med 11 procent på Stockholmsbörsen, framgår det.

USA: Ryssarna provocerar för att gå in i Ukraina

CNBC rapporterar med hänvisning till amerikansk underrättelseverksamhet att en potentiell rysk invasion av Ukraina kan komma inom en månad.

”Underrättelsetjänster som övervakar ryska cyberoperationer mot Ukraina tror att Rysslands aktivitetsmönster kan signalera en markinvasion av Ukraina inom de närmaste 30 dagarna”, sade Vita huset på fredagen”, uppger CNBC.

BBC uppger att Pentagons talesman John Kirby på fredagen berättade för reportrar om Rysslands planer, som ska röra sig om ett iscensättande av provokationer för att få en förevändning att invadera Ukraina.

”De har förpositionerat en grupp agenter att genomföra vad vi kallar en falskflaggad operation, en operation utformad för att se ut som en attack mot dem eller rysktalande människor i Ukraina som en ursäkt för att gå in”, sade Kirby.

ANNONS
ANNONS

Läs även: EU kallar till krismöte efter cyberattack mot Ukraina [Dagens PS]

Läs mer: Genéve: Ryssland tonar ner invasionshot [Dagens PS]

Läs också: Hon varnar Putin för ”allvarliga konsekvenser” [Dagens PS]

Läs vidare: Stoltenberg: ”Nato är redo för väpnad konflikt i Europa” [Dagens PS]