Ryssland tonar efter måndagens diplomatiska samtal i Genéve med USA ner hotet om en invasion av Ukraina, rapporterar bland andra The New York Times.

ANNONS

Parterna möttes i Genéve på måndagen för att diskutera Rysslands militära upptrappning nära Ukrainas gräns.

Inför mötet deklarerade militäralliansen Natos generalsekreterare, norrmannen Jens Stoltenberg, att ”Nato är redo för väpnad konflikt i Europa”, vilket Dagens PS rapporterat om.

Efter Genévesamtalen är budskapet från både amerikanska och ryska diplomater att samtalen fortsätter men att man fortfarande är långtifrån överens.

Ryska tjänstemän uppgav till sina amerikanska motparter att inga planer finns på att invadera Ukraina.

Ryssland: Behöver inte ”frukta eskalerande scenario”

”Det finns ingen anledning att frukta något slags eskalerande scenario”, sade Sergei Ryabkov, Rysslands vice utrikesminister, till reportrar efter mötet, enligt The New York Times.

”Vi kommer inte att tillåta någon att slå igen Natos öppna dörr-politik, som alltid har varit central för Natoalliansen”, framhöll Wendy Sherman, USA:s vice utrikesminister, efter måndagens möte där inga av USA:s allierade i Europa – inte heller Ukraina – deltog.

Det tål att upprepas att parterna inte på något sätt nått samförstånd, men fler samtal runt om i Europa står på agendan under veckan.

Putin: Rita om säkerhetskartan i Europa

Ryssland kräver att kartan över Europas säkerhetsterritorium ritas om och Kreml har hävdat att västmakterna tvingade ett svagt Ryssland efter Sovjetunionens fall att gå med på hur säkerhetskartan ser ut i dag. Och då särskilt i forna Östeuropa.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har enligt NY Times sagt så sent som förra månaden att Kreml är berett att tillgripa militära medel för att uppnå sina mål. Kravet är att Nato tar ett steg tillbaka i Östeuropa.

ANNONS
ANNONS

Enligt BBC, som hänvisar till EU:s utrikespolitiske chef Josep Borrell Fontelles, har Ryssland satt in nära 100 000 trupper nära gränsen till Ukraina.

USA har varnat Ryssland för sanktioner vid ett anfall på Ukraina.

Ukraina har fått ett ultimatum från Ryssland – att inte gå med i Nato. Landet samarbetar i dag i viss utsträckning med Nato.