Om Ryssland invaderar Ukraina får det ”allvarliga konsekvenser”, deklarerar Storbritanniens utrikesminister Liz Truss och varnar Putin.

ANNONS

I tisdags höll USA:s president Joe Biden och Ryssland president Vladimir Putin ett virtuellt toppmöte med Ukraina på agendan.

Spänningarna i regionen har ökat med Rysslands mobilisering av trupper vid Ukrainas gräns.

Samtidigt har Kreml, Rysslands högkvarter i Moskva, förnekat planerna på en invasion.

Det vore ett ”strategisk misstag”

Biden har gjort klart för Putin att en invasion kommer att få ”ekonomiska konsekvenser” för Ryssland i en omfattning som landet aldrig tidigare upplevt.

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss varnar även hon i skarpa ordalag Putin, rapporterar BBC, för att begå ett ”strategiskt misstag” med en invasion av Ukraina, som delar gränsen med både EU och Ryssland men som historiskt har starka band till Ryssland då landet tidigare var en Sovjetrepublik.

varnar Putin
Budskapet till Vladimir Putin är att det vore ett ”strategiskt misstag” av Ryssland att invadera Ukraina. (Foto: TT)

I helgen hålls ett G7-möte i Liverpool och Liz Truss betonar att de allierade i samband med det kommer att visa på den enighet som finns mot en rysk aggression mot Ukraina.

Vill ”avskräcka Ryssland”

Truss anser att det är viktigt att ”avskräcka Ryssland”, från att göra misstaget att invadera Ukraina, ”det kommer få allvarliga konsekvenser för Ryssland”, understryker Storbritanniens utrikesminister, som enligt BBC fört samtal i London med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba inför helgens G7-möte.

ANNONS
ANNONS
varnar Putin
Ryssland har trappat upp sin militära närvaro på gränsen till Ukraina, vilket oroar omvärlden. (Foto: TT)

På en direkt fråga om ett militärt svar på en eventuellt rysk aggression mot Ukraina, sade Liz Truss att Storbritannien samarbetar med Ukraina i försvars- och säkerhetsfrågor.

”Vi ger dem stöd”, sade Truss, enligt BBC som uppger att Ryssland anklagar Ukraina för provokation och att Ryssland vill förhindra en utvidgning österut från militäralliansen Nato.

Det stöd som Storbritannien just nu ger Ukraina handlar om att minska beroendet av rysk energiförsörjning. Det är också viktigt enligt utrikesminister Truss att västvärldens ekonomier blir mindre beroende av rysk gas och energi. Och om Ryssland skulle invadera Ukraina kommer den gasledning som går mellan Tyskland och Ryssland att bli ett problem, understryker Liz Truss.