Ekobrottsmyndigheten, EBM, åtalar Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen för grovt svindleri och i andra hand grov marknadsmanipulation.

ANNONS

EBM:s chefsåklagare och förundersökningsledare Thomas Langrot har på tisdagen beslutat att väcka åtal mot Birgitte Bonnesen, som i kölvattnet av den stora penningtvättsskandalen i bankens filial i Estland sparkades som vd för Swedbank, läs mer om det här.

Bonnesen har enligt åtalet ”vid upprepade tillfällen under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter med innebörden att banken inte hade eller haft problem med AML-processerna (Anti Money Laundering)”, det vill säga antipenningtvättsprocesserna.

Avsiktligt eller grovt oaktsam

”Brottet består i att den före detta vd:n för banken avsiktligen eller av grov oaktsamhet, bland allmänheten eller företagets intressenter, spridit vilseledande uppgifter om bankens åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Estland. Detta skedde dels den 23 – 24 oktober 2018, dels den 29 januari 2019, samt den 20 februari 2019. Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av företaget i ekonomiskt hänseende och därigenom medföra skada”, säger Thomas Langrot i ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten och pekar på de negativa kurseffekterna som det hela fick för Swedbanks aktie.

Därav hans andrahandsyrkande grov marknadsmanipulation.

Enligt Langrot hade Bonnesen god kännedom om de omfattande och allvarliga brister som fanns i antipenningtvättsprocesserna, och även de misstänkta penningtransaktionerna i Swedbanks estniska bankverksamhet.

Har bevis för mörkläggning

”Förundersökningen visar även att det fanns en tydlig strategi från bland annat vd:n att problemen gällande AML-processerna i den estniska verksamheten inte skulle komma ut till marknaden. Ett annat ord för detta är att det finns bevis för en mörkläggning”, säger Langrot.

Utöver nämnda åtalspunkter åtalas Birgitte Bonnesen även för obehörigt röjande av insiderinformation.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Långt fängelsestraff hotar ex-vd:n på Swedbank [Dagens PS]

Läs mer: Fallskärmen stoppas – men hon slipper skadestånd [Dagens PS]

Läs också: Bonnesens advokat: Då får åklagaren ångra sig [Dagens PS]