Långt fängelsestraff hotar ex-vd:n på Swedbank

Uppdaterad: 30 nov. 2021Publicerad: 30 nov. 2021
fängelsestraff Swedbank
Birgitte Bonnesen, tidigare vd för Swedbank, riskerar ett långt fängelsestraff om hon blir åtalad i den stora penningtvättshärvan. (Foto: TT)

Birgitte Bonnesen, tidigare vd för Swedbank, riskerar ett långt fängelsestraff om hon blir åtalad i den stora penningtvättshärvan.

ANNONS
ANNONS

Birgitte Bonnesen är delgiven misstanke om brott för sina förehavanden under tiden som vd för Swedbank.

Antingen kan hon, om det blir åtal, ställas inför rätta för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation och obehörigt röjande av insiderinformation, skriver Svenska Dagbladet och uppger att dessa brott kan rendera ett fängelsestraff på upp till sex år.

“Det är ingen tvekan om att Birgitte Bonnesen har en hel del att förklara”, säger Martin Nordh, expert på penningtvätt och terrorfinansiering och vd för riskanalysföretaget Acuminor, till tidningen.

Det ska betonas att Bonessen inte är åtalad för något brott ännu, men förundersökningen i ärendet är klar och att inget hänt i fallet på länge beror på att Bonnesens advokat Per E Samuelson flera gånger begärt mer tid.

Då löper tiden ut och åtal kan väckas

Dead line går nu ut den 3 december och efter det är tanken att ett beslut om åtal ska komma. Det är i vart fall avsikten, skriver chefsåklagare Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten, EBM, till SvD.

Det var när Birgitte Bonnesen vad vd på Swedbank som den stora penningtvättshärvan avslöjades i Baltikum av SVT:s Uppdrag granskning.

Under ett decennium kan 40 miljarder kronor ha tvättats i Swedbanks filial i Baltikum, enligt avslöjandet.

Bonnesen hade före det kategoriskt förnekat att Swedbank användes för penningtvätt och hon har flera gånger kritiserats för att ha mörkat besvärande omständigheter. Bland andra Swedbanks nuvarande vd Jens Henriksson har varit kritisk mot den tidigare tystnadskulturen på banken.

En som tror att Birgitte Bonnesen åtalas är Louise Brown, antikorruptionsexpert på finans- och rådgivningsbyrån FCG.

“Jag tror att frågan kommer prövas genom åtal”, säger hon till SvD.

Läs även: Fallskärmen stoppas – men hon slipper skadestånd

Läs mer: Swedbank stämmer inte Bonnesen

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.