Storbanken anklagas för ”systematisk penningtvätt”. Minst 40 miljarder uppges ha slussats mellan misstänkta konton.

ANNONS

Det uppseendeväckande avslöjandet görs av Uppdrag granskning och SVT Nyheter, som under flera månader granskat Swedbank och tagit del av hemliga dokument.

Penningtvättsmisstänkta Danske Bank ska enligt kartläggningen ha gjort affärer med den svenska storbanken och miljarder har gått i väg mellan konton i Swedbank och den skandalomsusade Danske Bamnks filial i Baltikum.

”Det rör sig om ett stort antal transaktioner mellan bankernas kunder under åren 2007 till 2015”, uppger SVT och berättar att det hela skett via målvakter åt bland annat bolagskunder med dolda ägare.

”Det är en massiv skandal. Utifrån Uppdrag gransknings uppgifter har bankens tillåtande av misstänkta transaktioner utgjort en ansenlig del av verksamheten, i paritet med Danske Bank”, säger Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency International Sverige, i artikeln.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har tidigare försäkrat att Swedbank inte haft någon inblandning i den omfattande penningtvättshärvan i Estland. Hon har inte kommenterat de aktuella uppgifterna än.

Bankens kommunikationschef Gabriel Francke Rodau hävdar dock att Swedbank har agerat så fort de sett riskindikatorer för penningtvätt.

”När vi får signaler så agerar vi. Och det budskapet gäller fortsatt. Vi (…) känner oss trygga med vårt agerande i banken”, säger Gabriel Francke Rodau.

I Baltikum stänger Danske Bank nu alla sina filialer samt i Ryssland. Beskedet kom enligt TT efter att Estlands finansinspektion krävt att Danske Bank stänger sin filial i landet. Banken har åtta månader på sig att lägga ned verksamheten där.

Läs även: Bankdirektören: ”Jag ångrar det djupt” [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

Läs vidare: Chefsjuristen lämnar Danske Bank [DagensPS.se] >

Läs också: Ny, pinsam skandal skakar Danske Bank [DagensPS.se] >

Och: Danske Banks nye vd stoppas [DagensPS.se] >