Swedbank inleder ingen skadeståndsprocess mot sin sparkade ex-vd Birgitte Bonnesen. Däremot häver banken hennes avgångsvederlag.

Det här skriver Swedbank i ett pressmeddelande på torsdagen.

Birgitte Bonneson fick gå efter avslöjandet om storskalig penningtvätt i Swedbanks filial i Baltikum.

Swedbank tvingades betala fyra miljarder kronor i spåren av penningtvättsskandalen och Bonnesen är fortfarande föremål för åklagarens förundersökning om brott i härvan.

Aktiespararna har krävt att Swedbank yrkar skadestånd på bankens tidigare ledning, men nu meddelar alltså Swedbanks styrelse att det inte blir någon skadeståndsprocess.

”När det gäller Birgitte Bonnesens ansvar under de tre första månaderna 2019 är det mycket svårt att visa orsakssamband mellan vad som skedde och uppkomna skador. Min slutsats är att det även saknas grund för att rikta anspråk mot tidigare ordförande. Det samma gäller tidigare styrelse­ledamöter och Michael Wolf. Min samlade rekommendation till Swedbanks styrelse har därför varit att inte inleda någon skadeståndsprocess”, säger advokat Carl Svernlöv i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

”Beslutet att avstå är det bästa för banken och för bankens ägare. En skadeståndsprocess skulle ta mycket tid och resurser i anspråk under många år. Ledning och medarbetare behöver rikta hela sin kraft framåt”, kommenterar Swedbanks ordförande Göran Persson.

Läs även: Fallskärmar för över 60 miljoner i Swedbank [DagensPS.se] »