Åklagaren i fallet mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen närmar sig åtal. Samtidigt slår Bonnesens advokat tillbaka. ”Han kommer att få ångra sig om han går vidare”.

ANNONS

Som Dagens PS rapporterat om så är förundersökningen mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen klar och skickad på slutdelgivning.

Bonnesen fick sparken från Swedbank för snart två år sedan, och Ekobrottsmyndigheten, EBM, inledde en förundersökning om grovt svindleri i kölvattnet av den baltiska penningtvättskandalen.

Grovt svindleri 

Chefsåklagare Thomas Langrot säger till Di att brottsmisstankarna i den avslutade utredningen är grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation, samt obehörigt röjande av insiderinformation.

”Det kan även bli fråga om ytterligare utredningsåtgärder. Först efter att tiden för så kallad slutdelgivning passerat tar jag beslut i åtalsfrågan, vilket kan bli ett beslut om åtal eller att åtal inte väcks”, säger han.

Advokaten slår tillbaka 

Samtidigt slår Bonnesens advokat Per E Samuelsson tillbaka.

”Det är uppenbart att Birgitte inte har begått något brott. Hon har gjort sitt jobb som verkställande direktör och svarat på frågor från media, och det hon sagt har varit alldeles sant”, säger han och lägger till att advokaten kommer ångra sig om han väcker åtal.

”För han kommer i så fall att förlora”, säger Per E Samuelsson.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Journalist: Swedbank-härvan världens största [DagensPS.se] »