Konkurserna ökar i november och särskilt dyster är utvecklingen för de här branscherna.

ANNONS

I transportbranschen ökar konkurserna med hela 26 procent i november. I hotell- och restaurangbranschen rör det sig om en 12-procentig konkursökning under månaden, enligt färsk UC-statistik.

”Fram tills idag har vi sett en återhämtning bland konkurserna, men nu tycks den positiva trenden vara över”, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

Överlag har svenska företag klarat krisen bra, bland annat uppvisar exportindustrin och tjänstesektorn en förhållandevis stark utveckling under pandemin.

Konkursvågen som nu tar fart på nytt drabbar som tidigare besöksnäringen hårdast. Bakgrunden är bland annat skärpta restriktioner i takt med den ökade smittspridningen av covid-19.

Ingen god jul för restaurangnäringen

”Restaurangbranschen står inför sin mörkaste tid någonsin. Julborden brukar finansiera restaurangerna långt in på våren. Utan julbord riskerar många restauranger att stå tomma. Många företagare har trollat med knäna under lång tid för att få sina företag att hålla ihop. Personal har permitterats och i somras gick omsättningen upp något för många krögare. Nu står hela branschen inför en mycket stor påfrestning och konkurserna kommer med all sannolikhet att öka inom hotell- och restaurangbranschen”, säger Richard Damberg.

Ett par branscher som väntas klara sig relativt bra när konkurserna stiger igen är detaljhandeln och byggindustrin.

ANNONS
ANNONS

Konkurserna inom detaljhandeln minskar med två procent i november, inom byggindustrin minskar konkurserna med tre procent, jämfört med samma månad i fjol, enligt UC.

Läs även: Professor får mothugg för krav på nedstängning [DagensPS.se] »