Restaurang- och hotellföreträdare anser att förbuden i stället borde riktas mot kollektivtrafik och köpcentrum.

”Hotell och restaurang att är en tacksam bransch att införa förbud i”, säger Marcus Östlundh, vd för familjeägda HKC Hotels, till Dagens Industri (obs, betalvägg).

Tillsammans med Richard Bergfors, vd för Max Burgers, anser han att fel branscher får ta smällen för smittspridningen med alkoholförbud och krav på stängning.

Trängseln är större i oreglerad kollektivtrafik och köpcentrum, slår duon fast i Di apropå professor Fredrik Elghs utspel i SVT:s Agenda om att bland annat pubar och restauranger bör stängas helt under en period för att minska spridningstakten av corona.

Professorn plockar enkla poäng

”Det är enkelt att kommunicera att ingen ska vara på krogen. Man framstår som handlingskraftig och får sympati för det”, säger Marcus Östlundh.

Richard Bergfors på hamburgerkedjan Max förklarar å sin sida i Di-artikeln att Max jobbar hårt för att begränsa smittspridningen.

”Det skulle vara märkligt om Sverige stänger ned totalt. Vi som driver restauranger gör allt vi kan för att miljön ska vara säker – vi tar även ekonomisk börda för detta”, säger Richard Bergfors.

ANNONS
ANNONS

Marcus Östlundh menar att restaurangnäringen är ”en oerhört misshandlad bransch” i coronarestriktionernas Sverige.

Han säger att smittspridningen är störst bland unga mellan 17 och 19 år och kastar ut frågan i Di varför inte regeringen stänger ned gymnasieskolor.