Julborden drabbas när alltfler avbokar sina bokningar av julbord. Det rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS

Regeringen aviserade förra veckan nya allmänna råd vad gäller omikron-varianten av coronaviruset. Många avbokar nu julborden i rädsla för ny smittspridning.

Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita, varnar för allvarliga konsekvenser för restaurangbranschen.

”Normalt sett brukar julen ha en jättestor betydelse och nu när vi kommer in här nitton månader efter en pandemi när många är skuldsatta så är den viktigare än någonsin. Normalt sett så omsätter julborden 3 miljarder i Sverige så det är klart att det är en väldigt viktig period och väldigt kraftiga avbräck när man får avbokningar”, säger Jonas Siljhammar till Sveriges Radio.

Enligt Visitas vd är det främst större sällskap som bokar av. Det rör sig både om bokningar från offentlig verksamhet och privata företag.

Patrik Ekman driver hotell i Värmland och bävar för stora intäktsbortfall, säger han till Sveriges Radio.

”Fortsätter det i den här takten så innebär det ju egentligen att 60 procent av våra julbordsbokningar försvinner under december”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Merparten av sällskapen har betalat i förväg. Om de får tillbaka sina pengar beror på omständigheterna. Ofta vill sällskapen betala för de råvaror som restaurangen har behövt beställa. Men en mycket av intäkterna kommer från dryckesförsäljning och faller bort.

Läs också:

Ökad smitta på julborden – vaccinpass lösningen
Årets julskinka 2021 – bäst i alla tester