Dagens PS

Ökad smitta på julborden – vaccinpass lösningen

julbord
Julbordets läckerheter hotas av stigande priser i år (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 06 dec. 2021Publicerad: 06 dec. 2021

Den ökade smittan i Sverige leder till avbokningar av julborden. Vaccinpass kan vara del av lösningen menar krogarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Folkhälsomyndighetens hot om nya restriktioner inom kort på grund av den ökande smittan har fått många att avboka sina julbord, berättar DN.

De nya reglerna för covidintyg gäller från 1 december och ska tillämpas vid offentliga tillställningar med över 100 personer. Det gäller även ibland julbord eftersom de kan erbjuda underhållning och då faller under kategorin evenemang, enligt branschorganisationen Visita.

Många avbokar julborden

Det råder stora oklarheter kring vad som gäller och oron runt omikron får människor att avboka julborden.

“Avbokningarna haglar in efter Folkhälsomyndighetens senaste uttalande. Flera avbokar sent på grund av oro innan restriktionerna har införts”, säger Niklas Hellstrand, delägare på Gillet 6.

Han har sett nära häften av samtliga 700 bokningar bli avbokade den senaste veckan och säger vidare att många som ringer har frågor om covidintyg, och att det har varit “dåliga direktiv från myndigheterna”.

“Vi tycker att covidpassen i grund och botten är en bra idé, men det läggs ett stort ansvar på oss arbetsgivare och kan även innebära svårigheter.”

Oroad personal 

ANNONS

Osäkerheten innebär även till oro bland personalen, förklarar kökschefen Lisa Lawry, som kräver tydlighet från myndigheterna i vad som egentligen gäller.

“Mina anställda mår inte alls bra av att man inte vet om vi har våra jobb kvar i slutet av dagen”, säger Lisa Lawry.

Folkhälsomyndigheten har meddelat att vaccinpass snart även kan införas på restauranger och krogar och enligt Hotell- och restaurangfackets medlemmar kan det ge grönt ljus för årets julbord.

“Många medlemmar upplever att vaccinpass är en mycket bättre lösning än tidigare restriktioner. Vi sitter alla och väntar på att ett nytt regelverk presenteras som innefattar vaccinpass, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande, Malin Ackholt.

Läs även: Krögare vill hellre ha vaccinpass än nya restriktioner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS