Dags för julskinka – är du en av dem som räknar dagarna till jul och den allra första, ugnsljumma skinksmörgåsen? Här är skinkorna som varit bäst i alla test, och glänser mest på julbordet 2021.

ANNONS

Älskad gris
Ingen jul utan skinka? Det finns onekligen de som skulle hävda att julskinkan går före såväl klappar som gröt och gran.

Traditionen kring julgrisen tog fart under 1800-talet, då julskinkan fick sitt egentliga genombrott i det svenska folkhemmet. Innan dess dominerades julbordet av revbensspjäll.

Idag konsumerar medelsvensken närmare 1 kilo julskinka per år, en trend som ser ut att hålla i sig.
Läs även: Svensk julskinka kan bli svindyr i år

Hur vi avnjuter vår älskade skinkbit kan variera, även om många troligen förknippar julskinka med den numera klassiska senapsgriljeringen. Dessförinnan ska skinkan rimmas i en saltlag, kokas eller ugnsbakas.

För den mer tidsoptimistiske julfiraren finns det förstås också förkokt och griljerad skinka att tillgå, vilket också är vad som testats i de olika panelerna. Du som sätter en ära i att göra allt från grunden hittar ett recept på både skinka och griljering här.

Här hittar du en sammanställning av de bästa julskinkorna 2021 utifrån tester som utförts av Aftonbladet, Allt om mat/Expressen och Test.se.

ANNONS
ANNONS

1. Nybergs Deli
Här har vi en god gris i Aftonbladets smak, som även tar hem förstaplatsen i Expressens skinktest, med motiveringen att den är ”som en skinka ska vara”. Saftig, lagom salt med fin marmorering.

2. Scan Gourmet
Fjolårets vinnare enligt Test.se som fortsätter att leverera även i år. Det tycker både Expressen och Aftonbladet också, om än med en brasklapp om sälta och pris.

3. Scans julskinka från frigående utegrisar
Den här utegrisen från Halla Gård i Västergötland går helt klart hem hos Expressen som uppskattar den klassiska smaken och sältan. Aftonbladet saknar i sin tur lite fett i köttet men slår ett slag för att grisar ska få springa fritt.

ANNONS
ANNONS

 

4. Coop Julskinka
Här går experternas smakpreferenser isär en smula. På Expressen nämner man den något hårda konsistensen, men berömmer den behagliga eftersmaken, medan Aftonbladet verkligen uppskattar saftigheten i Coops skinka och utnämner den till segrare i sitt test. Utöver det ett mycket budgetvänligt alternativ i tider då skinkpriserna stiger.

5. Klassisk julskinka utan svål Ica
En skinka i det övre skiktet enligt Expressen som rankar den här skinkan högt i sitt test. En gris att räkna med som bjuder på mycket julsmak tycker även Aftonbladet.