Svenska staten anklagas för orättvis konkurrens när det gäller nattåget till Berlin. Kritikerna är andra tågbolag i Europa som hade velat köra tågen.

ANNONS

Allrail är en lobbyorganisation för järnvägsföretag i Europa, baserad i Bryssel. I ett pressmeddelande kommer de med svidande kritik mot den svenska staten, som de menar bryter mot europeisk lag i och med att det statliga järnvägsföretaget SJ får fördelar när det gäller upphandlingen av nattågen från Stockholm till Berlin.

Tågsträckan ska börja köras i april i år.

MISSA INTE: Här sänker mataffärerna priset: ”Tvungna” [Dagens PS]

Språngbräda för orättvisa

”Trafikverket och den svenska regeringen måste ta ansvar för situationen som uppkommit som en följd av den politiskt motiverade upphandlingen”, skriver Allrail i ett pressmeddelande 30 januari.

Statliga SJ använder skattepengar som språngbräda för orättvis konkurrens, menar man. De privata bolag som man konkurrerar mot har inte någon stat som kan gå in med statsbidrag för att de ska kunna vinna upphandlingar. Effekten blir att de privata tågbolagen inte har samma chans att vinna upphandlingen, tycker de.

Bland medlemmarna i Allrail finns Flixtrain, MTR. Go-Ahead och Transdev, som äger Snälltåget.

Kör redan till Hamburg

Den 1 september i fjol upphandlades nattrafiken på järnvägen mellan Stockholm och Hamburg. SJ vann upphandlingen. Sedan den 7 december finns även sovvagnar på tågen till Hamburg.

Nyligen beslutade SJ att köra nattågen till och från Berlin med start i sommar.

Allrail tycker att det är orättvist att svenska skattebetalare ska gå in med stöd för tågsträckan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Trafikverket:

Omöjligt boka tåg till vårens storhelger [Dagens PS]

SJ kan inte släppa vårbiljetter: ”Osäkert underlag” [Dagens PS]

Green Cargo ställer in 98 tåg – i veckan [Dagens PS]