SJ står inför exakt samma läge som inför julen: Man väntar på Trafikverket. Innan det finns tillförlitligt underlag går det inte att släppa vårens tågbiljetter.

ANNONS

Den som väntar på att köpa tågbiljetter till vårresan från SJ får vänta ett tag till. Släpp av vårens resor dröjer, och det beror på att SJ väntar på tillförlitliga underlag från Trafikverket.

Fortfarande osäkert underlag

SJ:s resor från 13 mars till slutet av maj kan ännu inte släppas, och man kan inte heller ge besked till resenärerna om när de släpps.

Det närmaste man kommer är att säga att man har som ”absolut ambition” att det inte ska bli senare än runt månadsskiftet januari/februari.

”Det finns fortfarande en osäkerhet i det underlag som vi får från Trafikverket”, säger presskommunikatör Martina Nord enligt Dagens Nyheter.

Senast 18 veckor innan

”Vi måste få reda på vilka tåg som påverkas av planerade banarbeten”, fortsätter hon. ”Vi vill bara släppa biljetter när vi vet säkert att avgångarna kommer att kunna gå.”

Tågbolagen ska få information om planerade banarbeten senast 18 veckor i förväg, men den gränsen lyckades inte Trafikverket hålla förra året.

Krångel med nytt system

Dessutom bytte myndigheten ett nytt planeringssystem 11 december, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

”Det infördes ju inte till 100 procent fullt ut, utan till en viss nivå för att man inte ska kunna sjösätta för många delmoment i systemet samtidigt”, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson enligt DN. ”Sedan bygger vi på med manuell kraft för att täcka eventuella luckor.”

ANNONS
ANNONS

Det innebär att det inte kommer att bli några 18 veckors framförhållning i vår, och resenärer som tänkt boka biljetter med SJ får snällt vänta ett tag till.

Läs även: Notan hög för tågkaoset – och problemen är många [Dagens PS]

Läs även: Hela listan – rösta på årets värsta slöseri [Dagens PS]