EU-kommissionen kan se till så att Meta kan få böta motsvarande 123 miljarder kronor i böter för snedvriden konkurrens. Det är genom tjänsten Facebook Marketplace som jätten nu hamnat i blåsväder.

ANNONS

Facebook Marketplace där du snabbt kan köpa och sälja prylar har visat sig vara en lätt tjänst att använda och en populär del av Facebook och därmed moderbolaget Meta. Dock inte lika populärt tycker EU-kommissionen som nu vill dela ut motsvarande 123 miljarder i böter till jätten för att man snedvrider konkurrensen på marknaderna för online-reklam.

Meta bryter mot EU:s antitrustregler

Meta bryter därmed mot EU:s antitrustregler, och det kan komma att bli en kostsam historia, berättar CNBC.

Alla som har Facebook har därigenom även Marketplace, eftersom plattformarna hör ihop, och det är där konkurrensdjungeln blir snårig.

Det är just sammankopplingen mellan en persons personliga nätverk på Facebook, som användare kan koppla ihop med Marketplace – och därmed lätt sälja och köpa varor – som får EU att se rött.

Konkurrenterna kan inte matcha Marketplace

Den kopplingen ger Facebook Marketplace en ”avsevärd distributionsfördel som konkurrenterna inte kan matcha.”

Böteslappen kan uppgå till omkring tio procent av Metas omsättning förra året, en betydlig prislapp, särskilt sedan Meta redan hamnat i uppförsbackar med sitt metaverse och att aktien redan rasat med 60 procent hittills i år.

Det nya bötesbeloppet skulle isåfall läggas till på de böter som Meta redan fått som uppgår till nästan 10 miljarder kronor i böter i Irland i år, efter att detaljerade personuppgifter läckte ut.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nya brittiska regler ska tygla Facebook och Google [Dagens PS]

Läs även: Meta varnar: Inga fler nyheter på Facebook [Dagens PS]