Storbritannien inför nya regler för stora techföretag. Syftet är att främja en mer sund konkurrens på marknaden. Google och Facebook kommer att få ändra sina vanor eller riskera rekordstora böter.

ANNONS

Upp till 10 procent av hela den globala avsättningen kan bli straffavgiften för techjättar som Google och Facebook, om de inte rättar sig efter kraven i den nya lagstiftningen.

Mindre förseelser kan bli bötfällda med 5 procent per dag för varje dag som bolagen bryter mot en regel.

Dels får de stora bolagen inte köpa upp andra initiativ hur som helst, dels måste de garantera användarna mer integritet, enligt förslaget den brittiska regeringen. Myndigheten DMU (Digital Markets Unit) kommer att få mer makt att granska och ställa krav på bolagen, enligt BBC.

Det är oklart när lagstiftningen kan sjösättas, skriver BBC.Tanken är att jämna ut en marknad som idag domineras av de få stora amerikanska bolagen, och där de anses använda sin egen dominans till att skapa ännu mer makt åt sig själva.

Google ska utredas särskilt

DMU ska också övervaka att bolagen inte kränker privatpersoners integritet genom att spåra dem med annonser. För enskilda individer ska det då också bli lättare att byta telefoner och andra enheter som använder olika operativsystem, utan att förlora data. Exempelvis ska det gå bättre att byta en Android-telefon mot en Iphone.

De producenter som tillhandahåller material till plattformarna ska också få rimligt betalt för det, enligt det nya förslaget.

Det handlar bland annat om att techjättarna tjänar pengar på nyheter och annat innehåll som publiceras i deras kanaler.

ANNONS
ANNONS

Även sökmotorn Googles särskilda marknadsställning kommer att undersökas.

Läs också:

Glöm techjättarna – det här handlar FAANG 2.0 om [Dagens PS]
Google och Meta undersöks för kartellbildning [Dagens PS]