Facebook kan komma att hel sluta med nyhetstexter och nyhetsinslag. Anledningen är att den amerikanska kongressen vill anta en ny lag som ska skydda nyhetsmedierna.

ANNONS

I Australien finns det redan en lag som gör det lättare för nyhetsbolag att förhandla med Meta för att få ut en del av de annonsintäkter som deras nyhetsinslag genererar till Facebook.

Nu vill Joe Bidens administration få igenom en liknande lagstiftning i USA, skriver Reuters.

Grundproblemet är att många nyhetsmedier känner sig mer eller mindre tvungna att lägga ut sitt material på sociala plattformar för att nå läsare, samtidigt som de normalt inte får del av några annonsintäkter på det viset. Men det får Facebook, genom att visa andras innehåll.

Facebook slår bakut

Nu menar de amerikanska tidningsutgivarnas intresseorganisation att News Media Alliance, att lagen är nödvändig.

”Lokaltidningar har inte råd att utstå fler år av Big Techs utnyttjande.” Man säger vidare att ”om kongressen inte agerar snart riskerar vi att tillåta sociala medier att bli USA:s faktiska lokaltidning”.

Men Metas talesperson Andy Stone menar i en tweet att bolaget kan behöva ta bort nyheter om lagen går igenom. Han menar också att Facebook tillhandahåller en plattform där nyhetsmedierna hittar nya tittare och prenumeranter.

ANNONS
ANNONS

I Australien har lagen i stort sett fungerat enligt Reuters. Där har ett 30-tal avtal träffats mellan nyhetsmedier på ena sidan och bolag som Meta och Alphabet på den andra.

Läs också:

Raset: De blir techbolagens första offer [Dagens PS]