Leif Östling har kastat ut frågan förut och väckt rabalder: ”Vad f-n får vi för pengarna?” Den här gången handlar det om friskolan.

ANNONS

Leif Östling, tidigare Scaniachef och före detta ordförande i Svenskt Näringsliv, är i dag ordförande i Kommissionen för skattenytta.

Han blev det efter sitt klassiska utspel om vad vi får för skattepengarna, som han sedan fick äta upp.

Nu skriver han på Di debatt att de planerade nedskärningarna på friskolan har ett ”högt pris”.

Han anser att debatten som nu rasar om friskolan – där politikerna bjäbbar och ställer privat skola ställs mot den kommunala – är ”kontraproduktiv” och att den snarare ökar än minskar kostnaderna på bekostnad av kvaliteten i undervisningen.

Till stöd för den åsikten har han en rapport av två skolforskare.

Leif Östling upprepar: ”Vad får vi för pengarna?”

”Rapporten visar att ett annat fokus, nämligen på verksamhetens skattenytta, skulle skapa en mer kostnadseffektiv skola, med bättre elevresultat och likaledes bättre välståndsutveckling för Sverige”, förklarar Östling i debattartikeln i Dagens Industri och slänger på nytt ut frågan: ”Vad får vi för pengarna?”

”I stället för att föra en debatt om huruvida det är rimligt att friskolor får 90 procent av den skolpeng som kommunala skolor erhåller skulle vi börja fundera på hur mycket av allmänna medel vi skulle kunna spara om de 300 000 elever som i dag går i en grund- eller gymnasieskola i denna driftsform skulle dubbleras till 600 000 elever”, skriver Leif Östling.

ANNONS
ANNONS

Han slår fast att skattenyttan tar stryk om nedskärningarna på friskolan besannas, det försämrar också Sveriges konkurrenskraft, deklarerar Östling i Di.

Läs mer: Dan Olofsson: S ljuger om friskolan [Dagens PS]

Läs även: Socialdemokraterna kränker småföretagare – ”blir ledsen” [Dagens PS]