Leif Östling, tidigare vd för Scania, har inte slutat grubbla över vad han får för skattepengarna och går nu vidare med saken.

ANNONS

Leif Östling var ordförande i Svenskt Näringsliv när han blev påkommen att ha gömt undan skatt på Malta.

”Vad fan får jag för pengarna?”, kommenterade Östling det hela, ett uttalande som utlöste en Twitterstorm.

Det var SVT:S Uppdrag granskning som avslöjade att näringslivstoppen figurerade i Paradisläckan och efter det lämnade Östling sin post i Svenskt Näringsliv och gick miste om 625 000 kronor i avgångsvederlag.

Även om Leif Östling backat från sitt utspel om skatten, som gjordes i affekt, funderar han fortfarande över vad skattepengarna går till och på DN debatt i lördags berättade Leif Östling att han nu startar en kommission för skattenytta.

Tar hjälp av sin tidigare kollega

Den ska vara verksam under valåret 2022 och ska alltså bringa klarhet i vad vi får för våra skattepengar.

Kommissionen ska ledas av Bettina Kashefi, tidigare chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Kommissionen får även en referensgrupp med personer som har erfarenhet från offentlig sektor, politiskt beslutsfattande och företagande.

ANNONS
ANNONS

”För mig är det viktigt att detta blir ett projekt utan partipolitisk slagsida. Kommissionen ska utan skygglappar titta på centrala frågor kring effektivitet och kvalitet i landets offentligfinansierade verksamheter”, skriver Leif Östling på DN debatt.

”Det verkar som om det finns en gemensam grundsyn här, men ändå händer ingenting. Har vi blivit så vana vid att våra skattemedel används ineffektivt att vi inte längre orkar bry oss, eller är det en brist på insyn i hur medlen används som hindrar oss från att reagera?” undrar Östling i debattinlägget där näringslivsnestorn förklarar att hans initiativ att dra i gång kommissionen för skattenytta har sin bakgrund i hans ”förflugna ord under en tv-intervju”.

Läs även: Svenska statens förmögenhet tvåa i världen – efter Kina [Dagens PS]