Dagens PS

Dan Olofsson: S ljuger om friskolan

Dan Olofsson
Enligt miljardären och entreprenören Dan Olofsson är Socialdemokraternas attacker på friskolan i grunden för att partiet "inte vill ha valfrihet". (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 aug. 2022Publicerad: 15 aug. 2022

Påståendet att skattebetalarnas pengar hamnar i utländska riskkapitalister fickor är inte sant, enligt entreprenören Dan Olofsson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Magdalena Andersson försöker få folk att tro att stora belopp av skattebetalarnas medel försvinner till utländska riskkapitalister. Detta ska uppenbarligen vara det stora problemet i skolan. Det är inte sant”, skriver entreprenören och filantropen Dan Olofsson i ett debattinlägg i Dagens Industri.

Enligt Olofsson är det bara “tiondels promille” av statens pengar till friskolan som går till utländska riskkapitalbolag i utdelning.

Socialdemokraterna med statsminister Magdalena Andersson i spetsen borde värna den svenska modellen och låta friskolor ta ut vinst, anser Dan Olofsson och slår fast att privata skolor uppvisar bättre resultat än kommunala, trots att skolpengen är lägre, och det är dessutom så att aktievinsten är sekundär och lärandet det primära, framhåller den kände entreprenören.

“Vinsten är ett resultat av att man skött verksamheten bra och genom att den stora merparten av vinsterna i privata skolor stannar kvar i verksamheten fås resurser till utvecklingen framåt”, skriver Olofsson i Di.

Enligt honom är S attacker på friskolan i grunden för att partiet “inte vill ha valfrihet” och att föräldrar inte ska kunna bestämma själva över vilka skolor deras barn ska gå i.

“Alltså en klassisk konflikt mellan en frihetlig och en kollektivistisk politik.”

Läs mer: Ännu ett friskolebolag på väg att lämna börsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS