Företagarna känner sig blåsta på företagsstöd. Ännu så länge lyser stödet till hushållen och företagen med sin frånvaro från den nyvalda regeringen.

ANNONS

”Det är också en lösning, men den är inte långsiktig”, säger Företagarnas vd Günther Mårder till Dagens Nyheter i en artikel på fredagen.

Svekdebatt

I artikeln beskrivs hur regeringen plågats av en högljudd svekdebatt efter valsegern, då Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tilläts bilda regering med Sverigedemokraternas goda minne. Enligt hälften av väljarna har regeringen svikit sina vallöften, skriver tidningen.

Men det är inte de enda som har det tufft.

MISSA INTE: Elstödet uteblir – EU sätter käppar i hjulet för regeringen [Dagens PS]

Skitår för elkonsumenterna

2022 har inneburit ett riktigt skitår för nästan alla som betalat en elräkning. Och eftersom elräkningen blir rekorddyr innebär det också att elskatten och momsen stigit lavinartat.

Uteblivet företagsstöd

Många har hoppats på att regeringen ska göra slag i saken när det gäller det utlovade elstödet för hushåll och företag, som kom i slutet av oktober.

Det påminde en aning om det högkostnadsskydd som utlovades under valkampanjen från Moderaterna, som i somras på en presskonferens lovade att säkra elkonsumenternas plånböker innan den 1 november. Men så blev det inte riktigt.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Företag får skjuta på skatten – inget besked om elstöd [Dagens PS]

EU sade nej

Efter ett antal motgångar slogs den senaste spiken i kistan på energiminister Ebba Busch (KD):s stödplaner när EU-komissionen satte ner foten och nekade den svenska regeringen att ge ett riktat elprisstöd till konsumenterna i södra Sverige, utan att ge en enda krona till konsumenterna i det kalla norr. Nu ska systemet arbetas om, och det är oklart hur lång tid det kan ta.

Som en respit för årets svindyra elräkningar fick på torsdagen företagen höra att de kan slippa att betala åtminstone skatten på el – omedelbart.

99 procent lägre skatt i grandländerna

I Norge och Danmark sänkte man tidigare i år skatten märkbart – i Danmark med 99 procent, på el för att lindra effekterna av de dyra elpriserna.

I Sverige får företagen nu åtminstone skjuta upp elen, vilket Dagens PS skrivit om tidigare.

För att för att lindra elkostnadskrisen vill regeringen ge företag utökad möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningar, meddelade finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en pressträff på torsdagen. Det har Dagens PS rapporterat om tidigare.

MISSA INTE: Nu har inflationen bestulit dig på en hel månadslön [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Inflationen väntas hålla i sig sade finansminister Svantesson då, och den väntande långkonjunkturen blir längre än beräknat.

”Den ekonomiska vintern blir både lite kallare och lite längre”, sade hon på pressträffen.

Dagens Nyheter har talat med Företagarnas vd Günther Mårder, som företräder 60 000 företagare i Sverige.

”Skatteanstånden kommer att erbjuda en möjlighet för många företag att skjuta problem på framtiden. Att göra det är också en lösning, men den är inte långsiktig”.

Men han är kritisk till att stödet inte är det elstöd som utlovats:

”Det här är pengar som någon gång ska betalas tillbaka”, säger han till DN.

Läs mer om skatt och företagsstöd:

Chocken: EU stoppar regeringens elstöd [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Svenskt näringslivs elaka tävling [Dagens PS]

Räntan stiger  – företagen lånar rekordbelopp – varför då? [Dagens PS]

Elskatten höjs på söndag – med rekordhöga 800 kronor [Dagens PS]

Företag får skjuta på skatten [Dagens PS]

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.