En konkursdomstol i USA har godkänt krislånet på motsvarande 7,1 miljarder kronor till flygbolaget SAS – med tveksamhet.

ANNONS

Det här uppger det skuldtyngda flygbolaget i ett pressmeddelande.

Lånet från amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management, som Dagens PS tidigare berättat om, är avgörande för SAS i den pågående processen kring flygbolagets skuldrekonstruktion.

SAS har som bekant ansökt om konkursskydd i USA.

”Med domstolens godkännande av vår DIP-finansiering tar vi ett viktigt steg framåt i vår chapter 11-process. DIP-finansieringsavtalet med Apollo ingicks efter en omfattande och konkurrensutsatt urvalsprocess som vi genomförde för att uppnå bästa möjliga finansiering för SAS, och vi är glada att det nu är godkänt”, säger SAS vd och koncernchef Anko van der Werff.

Norska tidningen Dagens Næringsliv berättar dock att domaren i målet som skulle ta ställning till den så kallade bryggfinansieringen till SAS uttryckte skepsis till delar av låneavtalet.

SAS jurister har därför ombetts att se över och justera delar av låneavtalet i helgen.

Domaren frågade bland annat involverade jurister och banktjänstemän kring låneavtalet om det inte riskerar att skrämma bort presumtiva budgivare och därmed hindrar att bolaget rider ut krisen.

Det brådskar även för SAS att återbetala norska kunder som drabbades av inställda flyg under sommarens pilotstrejk, berättar bland andra norska medier E24.no.

ANNONS
ANNONS

Detta ska enligt krav från Luftfartstilsynet i Norge vara reglerat senast den 15 september.

Den 21 augusti återstod runt 8 000 återbetalningskrav från norska resenärer på SAS av totalt omkring 85 000 som kommit in.

Enligt SAS blev notan för pilotstrejken i juli 1,5 miljarder kronor då mer än 3 700 flyg ställdes in.