Dagens PS

Investerar 300 miljoner i Ukraina

Sverige satsar 300 nya miljoner till Ukraina
Vacker utsikt över Kiev. Nu ska Sverige öka satsningen på att bygga upp företag och näringsliv i Ukraina efter de ryska attackerna. (Foto: Evgenij Maloletka/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2024

Statliga Swedfund får 300 nya miljoner i regeringens vårbudget för att arbeta med att öka svenska investeringar i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedfund International är det statliga bolag som, bildat som en stiftelse 1979, utgör en del av det svenska biståndsarbetet.

Swedfund ska bidra till målen för Sveriges arbete för global utveckling när det gäller näringslivsutveckling.

Nu ska Swedfund aktivera sig än mer när det gäller att stödja återuppbyggnaden av Ukraina.

I vårändringsbudgeten lägger regeringen 300 miljoner kronor i kapitaltillskott till Swedfund för att öka investeringarna i Ukraina.

Stora behov

”Stödet till Ukraina är en av regeringens och samarbetspartiernas viktigaste prioriteringar. Behovet av investeringar för att stödja uppbyggnaden av landet, jobbskapande och ökad tillgång till viktiga varor och tjänster är mycket stort”, skriver regeringen.

Swedfund har lång erfarenhet av investeringar i svåra sammanhang och kan bedöma och hantera risker i samband med investeringar, enligt regeringen.

Riskbilden i Ukraina är fortsatt komplex och de finansiella riskerna betydande mot bakgrund av Rysslands anfallskrig, påpekar man.

ANNONS

”Viktig aktör”

”Kapitaltillskottet på 300 miljoner bidrar till att utveckla ett starkt och hållbart näringsliv i Ukraina. Swedfund är redan en viktig aktör i det svenska utvecklingssamarbetet. Genom tillskottet ökar vi deras möjlighet att investera i landet och stärker både Ukrainas motståndskraft och uppbyggnad”, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Tas av biståndet

De nya pengarna till Swedfund ”finansieras från Sveriges internationella bistånd”, skriver regeringen som påpekar att man tidigare beviljat särskilda medel till Swedfund med avseende på Ukraina.

Stopp för bistånd till länder som stödjer Putin? Dagens PS

Sveriges katastrofhjälp lider av kronfallet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS