Dagens PS

Stopp för bistånd till länder som stödjer Putin?

Stopp för bistånd till länder som stödjer Putin?
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) pratar bistånd i Sveriges Radios Ekots lördagsintervju. Foto: TT/Jonas Ekströmer
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 16 sep. 2023Publicerad: 16 sep. 2023

Inget bistånd till länder som stödjer Rysslands krig i Ukraina, och Ukraina blir största biståndsmottagaren. Det ser i alla fall den svenska biståndsministern Johan Forsell (M) framför sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskt bistånd ska förändras totalt, och Ukraina kan bli den största mottagaren av biståndspengar under åren som kommer.

Det säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell (M) i Sveriges Radios Ekots lördagsintervju.

Omläggning av bistånd

Omläggningen av svensk biståndspolitik förhandlas just nu av Tidöpartierna, och ska presenteras under hösten.

Regeringen vill att fokus ska ligga på närområdet, och utrikeshandeln är en viktig pusselbit i biståndet uppger Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Mobilisera privat kapital

“Vi måste som land bättre ta tillvara den oerhörda kompetens och förmåga som finns hos våra världsledande svenska företag”, säger Johan Forsell.

“Det kan vara både för att hantera vissa problem, ta den gröna omställningen naturligtvis, men också det faktumet att behoven i värden är enorma, vi måste hitta sätt att mobilisera privat kapital, det finns inte en möjlighet att det här kommer att fyllas endast att biståndspengar, det fungerar inte”, fortsätter han.

Mot internationella regler

De internationella reglerna som gäller vad som får kallas bistånd, säger att det är mottagarlandets behov som ska vara i fokus.

“Jag tycker att det ska finnas en flexibilitet därför att biståndet kan inte verka i ett helt eget universum, det ska vara en del i vår utrikespolitik – och det handlar också om att främja svenska intressen”, säger Forsell enligt Sveriges Radios Ekot.

Stopp för Putin-stödjare

Det kan också bli fråga om att dra in biståndspengar till länder som stödjer Rysslands invasionskrig i Ukraina.

“Det ligger så klart i vårt intresse att vi jobbar med länder som inte undergräver den globala ordningen och inte undergräver vår egen säkerhetspolitik”, säger biståndsministern enligt Sveriges Radios Ekot. “Och det handlar i så fall inte om det humanitära biståndet utan om utvecklingsbiståndet.”

Vill du läsa mer nyheter om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Miljardrenovering för regeringen (Dagens PS)

Läs även: Forskare sågar regeringens skattepolitik: “Dålig åtgärd” (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS