I takt med att kronan försvagas räcker Sveriges bistånd till allt mindre hjälp för människor i nöd. Stora biståndsprojekt riskerar att krympa – eller i värsta fall ställas in.

ANNONS

Det skriver Svenska Dagbladet. Kronfallet de senaste åren har varit markant; 50 procent mot dollarn, och 30 procent mot euron. Det får konsekvenser för Sveriges bistånds- och katastrofhjälpsarbete.

”Vi har alltid våra avtal och kontrakt i svenska kronor. När vi gör utbetalningar i en annan valuta, oftast i amerikanska dollar eller euro, tappar kronan i värde och det blir mindre pengar som betalas ut till bistånd än tidigare”, säger Marie Nordlund, redovisningschef på Sida, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, till SvD.

Enligt SvD ligger regeringens biståndsbudget på drygt 44 miljarder för 2019, och Sida ansvarar för runt 60 procent av de pengarna. Det faktum att Sida utgår från svenska kronor i avtalsskrivning får effekt på hur mycket som pengarna räcker till.

”Vi växlar först till dollar, sedan till lokala valutor om vi behöver. Om inte pengarna räcker till våra projekt får vi försöka få pengar från annat håll och om inte det går får vi ställa in projekt”, säger finanschefen Shah Mahmood till SvD.

ANNONS
ANNONS

I februari kommer Sida att anslutas till Riksgäldens så kallade valutakoncernkonto, vilket innebär att Riksgälden tar över myndighetens valutaväxling för att få bättre kurser – men valutarisken kommer alltid finnas där.