Dagens PS

Hemarbetare skadades – arbetsgivaren får ta smällen

arbetsgivaren
Mannen halkade och bröt ryggen på vägen från sängen till skrivbordet i sitt hem – nu får arbetsgivaren stå för notan. Bilden är en illustration. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 dec. 2021Publicerad: 13 dec. 2021

Mannen halkade och bröt ryggen på vägen från sängen till skrivbordet i sitt hem – nu får arbetsgivaren stå för notan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Tysklands federala socialdomstol “pendlade” mannen på väg till sitt jobb när han klev ur sängen för att gå till skrivbordet i sitt kontor i hemmet, berättar CNBC.

Därför ska han omfattas av företagets försäkring – trots protester från arbetsgivarens försäkringsbolag – när han nu skadade sig och halkade i en spiraltrappa och bröt ryggen på vägen till sin arbetsplats i hemmet.

Arbetsgivarens lagstadgade försäkring gäller i detta fall, slår den federala domstolen fast och tillägger att mannen dessutom inte hade hunnit äta frukost när olyckan inträffade.

Reglerna gäller oavsett

Målet var först uppe i en regional domstol i Tyskland som kom fram till samma slutsats – att kostnaderna som olyckan medför ska täckas av arbetsgivarens försäkring.

Det saknar betydelse att arbetet sker i hemmet. Reglerna är orubbliga och ska omfattas av samma försäkringsskydd som om verksamheten utförs i företagets lokaler, heter det.

Under pandemin har hemarbete i hög grad kommit för att stanna och flera länder har slagit vakt om distansarbetarnas rättigheter. Portugal antog nyligen en lag som förbjuder chefer att kontakta anställda efter arbetstid.

De skärpta reglerna innebär också att arbetsgivare ska bidra till hemarbetande personals utgifter för internet och el.

ANNONS

I januari i år röstade Europaparlamentet för en lag som ger arbetstagare rätt att i slutet av arbetsdagen stänga ner sina uppkopplade enheter mot arbetsplatsen.

Läs mer: Bank låter anställda jobba från hängmattan

Läs även: Hemarbete = mer sömn och mindre alkohol

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS