Dagens PS

Portugal: Olagligt kontakta anställda utanför kontorstid

olagligt kontakta anställda i Portugal
Att jobba hemma har kommit för att stanna. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 nov. 2021Publicerad: 16 nov. 2021

Portugal har antagit nya arbetslagar som gör det olagligt för chefer att kontakta anställda utanför kontorstid. De nya reglerna kommer samtidigt som allt fler jobbar hemma genom pandemin. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De nya arbetslagarna antogs av Portugals parlament i början av november och där står det klart att anställda har rätt till elva timmars “nattvila” när de inte får störas, förutom vid nödsituationer, skriver CNBC.

Ska hjälpa ekonomiskt 

De nya reglerna kräver även att arbetsgivare bidrar till personalens utgifter som uppkommer genom utökat hemarbete, som internet och el. Samtidigt måste cheferna träffa sin personal åtminstone varannan månad, ansikte mot ansikte.

Portugals arbetsminister Ana Mendes Godinho beskriver distansarbete genom pandemin som en “game changer” där anställda själva kan bestämma var och hur de arbetar.

Kan få böta

Arbetsgivare som inte följer de nya reglerna kan få böter, även om reglerna inte gäller företag med färre än tio anställda.

Inte alla föreslagna lagar gick dock igenom. Det portugisiska parlamentet godkände inte förslaget som ger anställda “rätten att koppla ur” och stänga av sina arbetsenheter i slutet av dagen. Regler som innefattar “rätten att koppla ur” har redan införts i länder som Frankrike och Spanien och diskuteras i Storbritannien.

Undersökningar visar att människor har arbetat längre timmar hemma under pandemin.

ANNONS

Läs även: Hemarbete = mer sömn och mindre alkohol

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS