Enligt finansminister Mikael Damberg (S) är det ”inte rimligt att företagen skor sig i ett läge där folk går på knäna”.

ANNONS

Mikael Damberg framförde sin varning till företagen i samband med den traditionella pressträffen på Harpsund, berättar Dagens Industri.

Nästan allt i svensk ekonomi går nu åt fel håll och alla partier måste ta ansvar för att vända utvecklingen, enligt finansministern.

”Om man inte är ansvarsfull så kommer priserna att stiga ännu mer och därmed även hushållens ränteutgifter”, säger Damberg.

Han varnar företag för att, som han uttrycker det, sko sig på krisen.

Särskilt upprörd är han över att regeringens skattesänkning på bensin och diesel från 1 maj (se även länk under artikel) inte kom konsumenterna till del utan hamnade hos drivmedelsbolagen, enligt en analys av Konjunkturinstitutet.

”Företag får passa sig för att agera på ett sätt som gör människor förbannade. Nu går vi genom en tuff tid och då är det inte rimligt att företagen skor sig i ett läge där folk går på knäna”, dundrar Damberg, enligt Di.

Regeringen ska nu ge Konjunkturinstitutet i uppdrag att syna företagens prissättning. Om den står i proportion till kostnadsökningarna, är tydlig och transparent.

ANNONS
ANNONS

Di påminner om att Kalla Fakta i TV4 avslöjat att fem av åtta partier, däribland Socialdemokraterna, presenterat upplägg på hur lagen om partifinansiering kan rundas.

Damberg deklarerar att S vidtagit åtgärder efteråt och att det är ”otroligt viktigt” att regelverket följs.

Läs även: Sänkt bränsleskatt blev höjning – staten vinnare [Dagens PS]