När Kalla fakta wallraffade partierna med förslag om dolda bidrag föreslog S ekonomichef Magdalena Agrell ett bulvanupplägg. Därefter har hon tagits ur tjänst.

ANNONS

”Den som sagt så här på partikansliet är inte längre i tjänst. Vi har agerat omedelbart på detta”, säger Magdalena Andersson (S), till TV4.

Enligt lag är det förbjudet att anonymt skänka mer än cirka 24 000 kronor till ett parti. Om man däremot är öppen med sin donation går det bra att skänka mer. Lagen finns för att öka insynen i partiernas kopplingar till andra intressenter.

I dolda inspelningar har en person lagt fram förslag på att bidra med kapital till partierna inför valet – men bara om det kan genomföras anonymt. Fem av de åtta partier som har fått frågan lämnade förslag på hur det kunde gå till.

S ekonomichef vill ha bulvan

Ett av dem var Socialdemokraterna, genom ekonomichefen Magdalena Agrell. Agrell föreslår i den dolda inspelningen ett så kallat bulvanupplägg. Tanken är då att givaren donerar genom någon annan person, som kan tänka sig att vara öppen med sin gåva.

Den anonyme affärsmannen träffar också SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek och kommunikationschefen Youbert Aziz på ett lunchmöte. Representanterna för förbundet föreslår då att personen ska starta en stiftelse, som i sin tur kan skänka pengarna.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

KD inför dold kamera: Överväger hemlig donation [DagensPS]