Europeiska handelskammaren varnar för att företagens förtroende för Kina nu skjuts i sank av landets oresonliga covid-politik.

ANNONS

Den europeiska industrigruppen framför enligt Reuters sin varning till Kina i ett dokument där man säger sig ha stöd av 1 800 medlemsföretag i Europa, den uppges även innehålla 967 rekommendationer till Kina från EU och en rad företag som gör affärer med Kina.

Enligt Europeiska handelskammaren är Kina på väg att tappa sitt förtroende i Europa som investeringsnation och det är Kinas ”oflexibla och inkonsekvent implementerade” covid-restriktioner med upprepade nedstängningar av megastäder som anges som orsak till det dramatiska förtroenderaset bland företag.

Även Kinas Taiwan-politik dryftas och i det fallet bör Kina, heter det, avstå från ”oregelbundna politiska förändringar” och fokusera på samarbete med EU, men även utöka sina internationella flygningar.

Kina har i hög grad hållit sin gräns stängd och stoppat internationellt flyg av rädsla för covid-smittan och resenärer till Kina får finna sig i att fortfarande sitta i karantän vid ankomsten.

Europeiska handelskammarens president Joerg Wuttke, som citeras av Reuters, anser att Kina inte hänger med alls i globaliseringen utan tvärtom har vänt sig inåt.

Särskilt riktar han kritik mot Kinas noll-covid-politik:

ANNONS
ANNONS

”Världen lever med flockimmunitet, och Kina väntar tills världen blir av med omikron, vilket naturligtvis är osannolikt”, säger han bland annat.

Enligt Europeiska handelskammaren har reformer för statsägda företag i Kina stannat av, samtidigt som europeiska medborgare flyttar ut och inhemska medborgare är belagda med reserestriktioner.

Den politisering som nu sker minskar attraktionskraften för Kina och rekordmånga utländska företag uppges flytta till andra marknader, samtidigt som intresset för investeringar utifrån minskar i Kina.

Även i USA har företag verksamma i Kina ledsnat på landets hårdföra covid-politik, framgår det.

Läs mer: Kinas ekonomi faller på eget grepp [Dagens PS]

Läs även: Växande recessionsoro tynger Asienbörserna [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs också: Ekonomer: Inte en chans att Kina går om USA [Dagens PS]

Läs vidare: Allt fler svenska företag fimpar Kina [Dagens PS]

Missa inte: Kinas nolltolerans har gått över gränsen [Dagens PS]

Läs även: Kina riskerar ”tsunami” av dödsfall om lockdowns hävs [Dagens PS]