En rad experter omprövar nu sin tidigare ståndpunkt och tror inte längre att Kina går om USA som världens största ekonomi.

ANNONS

Den avtagande kinesiska ekonomiska tillväxten får många bedömare att revidera sin uppfattning om att landet skulle köra förbi USA som världens största ekonomi.

Det här rapporterar The Wall Street Journal.

Nu är tveksamheten stor att Kina lyckas gå om USA i BNP, mätt i amerikanska dollar.

Det är inte länge sedan flera ekonomer levde i den tron, men de har nu tvingats ändra uppfattning då Kina brottas med en kraftig avmattning i sin ekonomiska tillväxt, konstaterar WSJ.

Centre for Economics and Business Research, en brittisk tankesmedja, tror dock fortfarande att Kina går om USA ekonomiskt, men har flyttat fram tidpunkten rejält för när det sker.

Först år 2030 händer det, heter det nu. I en tidigare prognos från 2020 spådde den brittiska tankesmedjan att USA och Kina skulle byta plats som herre på täppan världsekonomiskt redan i år.

Bland forskare råder delade meningar om hur meningsfulla BNP-rankningar av det här slaget är. Många ifrågasätter om så mycket skulle förändras om Kina går om USA som ledande världsekonomi.

USA:s inflytande över den globala ekonomin kvarstår, menar många experter, då dollarn fortsätter vara den dominerande valutan i världen.

ANNONS
ANNONS

Leland Miller, verkställande direktör för China Beige Book, ett forskningsföretag, konstaterar att USA:s levnadsstandard, mätt som bruttonationalprodukt per capita, är fem gånger högre än Kinas och detta förhållande kommer inte förändras inom en snar framtid, förklarar han, enligt WSJ som menar att det skulle vara en ”propagandavinst för Peking” om Kina lyckades peta USA från tronen.

Vilket allt färre alltså tror.

Läs även: Morgan Stanley: Ras på 20 procent hotar Kinabörsen [Dagens PS]