Dagens PS

Kinas nolltolerans har gått över gränsen

Desinfekterar i Kina
Myndigheterna i Kina har passerat gränsen i sin jakt på nollcovid. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 26 maj 2022Publicerad: 25 maj 2022

Kinas nolltolerans kring covid har gått över gränsen när myndigheterna går in och steriliserar människors bostäder och Xi Jinpings politik möter allt större motstånd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Invånare i Kinas städer som varit utsatta av utdragna lockdowns har fått utstå mycket. Men nu verkar det som att de fått nog sedan myndigheterna går in i deras bostäder för att sterilisera mot viruset.

En Weibo-video från Xuzhou, en stad i östra Kina, visar en myndighetsperson som häller desinfektionsmedel över en lägenhet och samtidigt tömmer hela kylskåpet, där klippet har delats 50 000 gånger och fick 10 miljoner visningar innan det censurerades, skriver Bloomberg.

Kinas nolltolerans har gått över gränsen

Nu har myndigheterna gått över gränsen för vad många kineser kan stå ut med, när de inte ens får vara i fred i sina egna hem.

“Gränsen dras vid hemmet för kineserna”, skrev bloggaren “West Slope” efteråt, i ett inlägg som visats 100 000 gånger på meddelandeappen WeChat.

“Videor av hushållsinvasioner bryter den sista psykologiska försvarslinjen för många.”

Negativt för Xi Jinping

Myndigheternas jakt på nollcovid inkluderar emellertid att desinfektera hushåll och även kläder, men det är något som många kineser nu i allt större utsträckning motsätter sig. Invånarna i både Shanghai och Peking har protesterat på sistone vilket kan falla tillbaka på president Xi Jinping som uppmanar det regerande kommunistpartiet att upprätthålla stabilitet medan han förbereder sig för en tredje mandatperiod.

ANNONS

“Missnöjet kan spridas och leda till tvivel om Xis ledarskap”, säger Chen Shih-Min, professor i statsvetenskap vid National Taiwan University.

Många kineser drar paralleller med ledaren Mao Zedongs önskan om fullständig kontroll under kulturrevolutionen 1966-1976, ett decennium av politiskt och socialt kaos, som kinesiska internetanvändare refererar till som “de där 10 åren.”

“Har de där 10 åren börjat igen utan att vi märkt det? Eller kommer detta hålla i mer än 10 år?” skrev en användare.

Läs även: Kinas ledare inte överens om covidstrategin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS