Kina riskerar en ”tsunami” av 1,6 miljoner dödsfall om lockdowns hävs och omikron tillåts spridas. Samtidigt uppmanar WHO Kina att upphäva sin nollcovidstrategi eftersom viruset sprids oavsett och ekonomin blir lidande.

ANNONS

Över 100 miljoner smittade, 5 miljoner på sjukhus, och 1,6 miljoner dödsfall. Det kommer bli resultatet om nuvarande lockdowns hävs i Kina, visar en ny rapport från Shanghais Fudan universitet.

Kina riskerar en ”tsunami” av 1,6 miljoner dödsfall

Rapporten är även publicerad i tidskriften Nature, och den visar att Kina har misslyckats med att vaccinera sin befolkning, och dessutom inte använt tillräckligt effektiva vaccin, som kan stå emot en ”tsunami” av omikronfall som alltså kan leda till 1,6 miljoner nya dödsfall, skriver Bloomberg.

Lockdowns fungerar inte

Att stänga in miljontals människor kommer dock inte fungera i längden, eftersom omikron sprids ändå. Det säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus som nu uppmanar de kinesiska myndigheterna att tänka om och häva sin nolltolerans.

”Vi tror inte att det är hållbart, med tanke på virusets beteende nu och vad vi förväntar oss i framtiden”, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus på tisdagen.

Kinas styre med Xi Jinping i spetsen jagar fortfarande målet om att ha noll covidfall i samhället, vilket inte bara drabbar Kinas ekonomi utan hela världens. Experterna tror att strategin kommer hålla i sig, åtminstone tills Jinping har lyckats säkra en tredje mandatperiod som landets ledare vid kommunistpartiets nationella kongress, senare i år.

Handlar bara om politik

I slutändan handlar det bara om politik, menar experterna, eftersom Kina inte vill tappa ansiktet inför världen, och framför allt USA, där Kina målat upp en bild av låga kontrollerade dödsfall, att jämföra med USA:s höga dödsfall.

ANNONS
ANNONS

Allt fler utdragna lockdowns gör att Kina samtidigt driver allt längre bort från de tillväxtmål som landet tidigare har satt upp.

Läs även: Kinas klimatfonder slår USA – så vitt vi vet [Dagens PS]